U bent hier

Leuvense glasramen, terug uit Amerika

De kloostergang van de abdij van Park werd ooit gesierd door een bijzonder ensemble van 41 glasramen. Voor het eerst sinds hun terugkeer kan je enkele van deze unieke glasramen van dichtbij bewonderen in het Leuvense stadhuis.

De kloostergang van de abdij van Park werd ooit gesierd door een bijzonder ensemble van 41 glasramen. De glasramencyclus van de hand van de Leuvense meesterglazenier Jan de Caumont (1577-1659) werd in de loop der tijd verkocht en de glasramen raakten verspreid over de hele wereld. Na een tien jaar durende speurtocht zijn vandaag 21 van de 41 originele glasramen weer terecht en komen de topstukken eindelijk terug thuis!

 

Voor het eerst sinds hun terugkeer kan je enkele van deze unieke glasramen van dichtbij bewonderen in het Leuvense stadhuis. De tentoonstelling toont twee van de glasramen die werden aangekocht uit Yale University Art Gallery en twee zogenaamde glasraamtriptieken die deel uitmaken van de schenking door Corcoran Art Gallery uit Washington. De glasramencyclus van de abdij van Park, die het leven van de heilige Norbertus in beeld brengt, vormt een hoogtepunt in de 17de-eeuwse glasschilderkunst in de Nederlanden. Jan de Caumont wordt beschouwd als één van de meest vooraanstaande glazeniers van zijn tijd. Naast de glasramen ontdek je in de tentoonstelling ook enkele originele ontwerptekeningen, briefwisselingen en andere archiefdocumenten over de glasramencyclus.

 

De unieke historische site van de Parkabdij ondergaat momenteel een grootschalige restauratie. In de nabije toekomst zullen alle teruggekeerde glasramen hun originele plek in de kloostergang van de abdij weer innemen.

 

Locatie: Stadhuis, Grote Markt, Leuven

 

Archief OKV: Zeventiende-eeuwse glasramen terug in Leuven (OKV - Kort nieuws)

Nike
08/09/2016 tot 29/09/2016
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden