U bent hier

La lumière et les choses - Marc Trivier

In zijn zichten van heuvels, van wouden, van gebladerte waarin de nek van een paard zich laat raden, overdekt met licht, is het de tijd die fotograaf Marc Trivier wil ervaren en zichtbaar maken.

Is het nog nodig Marc Trivier (°Brussel, 1960)  voor te stellen, zelfs wanneer hij sinds enkele jaren ervoor gekozen heeft zijn tentoonstellingen te spreiden in de tijd om wat afstand te nemen van de artistieke scene, afstand die hij noodzakelijk achtte ?

Zijn portretten van kunstenaars of van zwakzinnigen, zijn sterke foto’s van slachthuizen, die hij zonder enige hiërarchie of  onderverdeling tentoonstelt of reproduceert, maken vandaag deel uit van de geschiedenis van de fotografie in België.

In tegenstelling tot wat er gezegd werd is Marc Trivier nooit gestopt met fotograferen. Die, erg relatieve, afwezigheid was de benodigde tijd voor een reflectie over het fotografisch handelen en het ontstaan van andere beelden waarvan het onderwerp de tijd zou kunnen zijn, die van de duur of van de atmosferische vloeibaarheid. 

Wanneer vandaag het uiterlijke van het landschap het werk van Marc Trivier schijnbaar domineert, dan is het generlei de transcriptie van een plaats of een regio die de fotograaf zou pretenderen te illustreren : in zijn zichten van heuvels, van wouden, van gebladerte waarin de nek van een paard zich laat raden, overdekt met licht, is het de tijd die Marc Trivier wil ervaren en zichtbaar maken. Enkelvoudige of gekoppelde beelden, horizontaal samengevoegde contactbladen, drukken de tijd van de opname uit terwijl de referentie aan de film zich opdringt zoals die oude filmrollen die zijn vader voor hem projecteerde.

Hot Air Max 2017
09/12/2017 tot 22/04/2018
Paul Pasteur laan
11
Mont-sur-Marchienne Charleroi
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden