U bent hier

Jean Dypréau: Kunstcriticus en kunstschrijver

Een selectie werken uit de verzameling Moderne Kunst van kunstenaars die Jean Dypréau nauw aan het hart lagen.

Focustentoonstelling.

 

Naar aanleiding van de publicatie van de verzamelde geschriften van Jean Dypréau (Brussel, 1917-1986) , wordt een selectie werken uit de verzameling Moderne Kunst getoond van kunstenaars die Dypréau nauw aan het hart lagen.

 

Van 1952 tot het einde van zijn leven was Jean Dypréau een geëngageerde en kritische stem in het – vooral Brusselse – kunstleven. Hij schreef kritieken in kunsttijdschriften zoals Temps Mêlés, Quadrum, Phantomas, XXe Siècle, Journal des Beaux-Arts, of ook nog Plus, inleidingen van tentoonstellingen in galerieën en kunstcentra zoals de Galerie Aujourd’hui, Galerie Ad Libitum, Le Zodiaque, het Paleis voor Schone Kunsten en vele andere binnen- en buitenlandse galerieën en kunstcentra, en essays voor culturele uitgaven en musea. Zijn interesse lag in de informele en abstracte kunst, en pop art.  In meerdere breed opgevatte essays spreekt hij vanaf 1964 zijn ondubbelzinnige waardering uit over pop art.

 

Het zal niet verwonderen dat bijna alle kunstenaars waarover Dypréau schreef, ook in de verzamelingen van het museum vertegenwoordigd zijn. Naar aanleiding van de publicatie van zijn verzamelde geschriften wordt een selectie werken uit de verzameling Moderne Kunst getoond van kunstenaars die Jean Dypréau nauw aan het hart lagen. In een afzonderlijk luik worden een 8-tal “peintures partagées” getoond die in de tentoonstelling van 1959 te zien waren.

 

Verlengd tot 8 maart 2015.

01/09/2014 tot 07/03/2015
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden