U bent hier

India in beeld - De pioniersfotografen (1850-1910)

De pioniersfotografie in India en haar commerciële navolgers worden in beeld gebracht met een uitgelezen selectie aan niet eerder geëxposeerde negatieven en vintage prints.

In deze tentoonstelling wordt de pioniersfotografie in India en haar commerciële navolgers in beeld gebracht met een uitgelezen selectie aan niet eerder geëxposeerde negatieven en vintage prints.

De originele wasnegatieven van Alexander Greenlaw, die omstreeks 1855-1856 opnames maakte op de Zuid-Indische Vijayanagara site, vormen het eerste tentoonstellingsluik. Rond diezelfde tijd was de Schotse arts John Murray met zijn regiment van de Britse East India Company in de nabijheid van Agra gelegerd. Murray’s voorliefde voor het fotografisch medium leidde tot een esthetisch verbluffende fotoreeks gewijd aan de Taj Mahal; de eerste die van dit iconische Mogolmonument gemaakt werd. De tentoonstelling wil tot slot tonen hoe de commerciële fotografie het van deze pioniersfotografen heeft overgenomen. Geanimeerde architectuur-, landschaps- en stadsfoto’s, die via publicaties of als postkaarten verspreid werden, tonen aan hoezeer de syncretische identiteit van de Indiase cultuur samenhangt met de weergave van ’s lands bevolking.

Curatoren: Rahaab Allana, Alkazi Foundation for the Arts (New Delhi) en Davy Depelchin, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Organisatie: Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Alkazi Foundation for the Arts, ICCR, Europalia International

05/12/2013 tot 08/03/2014
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden