U bent hier

Hugo Claus - Achter vele maskers

De expositie neemt je mee door leven en het oeuvre van Claus, van de vroegste verzen van de zestienjarige Hugo C. van Astene tot de allerlaatste, onvoltooide geschriften.

Hugo Maurice Julien Claus (Brugge, 5 april 1929 – Antwerpen, 19 maart 2008)

19 maart is Clausdag. Tien jaar geleden overleed de Vlaamse literaire reus, er valt niet naast te kijken.

Beleef Claus' niet aflatende inspiratie, zijn taalvirtuositeit en zijn precieuze en indrukwekkende manuscripten, die hij vaak zelf illustreerde. En vang een glimp op van de man achter de vele maskers.

De expositie neemt je mee door leven en het oeuvre van Hugo Claus, van de vroegste verzen van de zestienjarige Hugo C. van Astene tot de allerlaatste, onvoltooide geschriften. Je krijgt een inkijk in het schrijfproces en ontdekt de verschillende fases ervan: hoe de roman De verwondering groeit van aantekeningen en plannen via de verschillende stadia van het handschrift tot het definitieve resultaat.

Een confrontatie van dagboekaantekeningen met scènes uit romans (bv. Het jaar van de kreeft) legt het verband tussen realiteit en fictie. Volledige manuscripten als De Oostakkerse gedichten en Schola Nostra kunnen in digitale versie doorbladerd en bekeken worden.

Hoofdthema’s van de tentoonstelling zijn Oorlog & Liefde. De Tweede Wereldoorlog heeft een grote invloed gehad op Claus en bleef opduiken in zijn werk, tot in zijn laatste gedichten. Daarnaast is er de grote invloed en de niet te miskennen impact die vrouwen en liefde op hem hadden.

De tentoonstelling is chronologisch onderverdeeld in vier hoofdstukken, die harmonisch in elkaar overlopen.

De luisteraars van Radio 1 verkozen de mooiste zin van Hugo Claus: "Het is beter gras te zijn, men kan het maaien, wieden en wild groeit het weer en altijd anders." (uit de gedichtencyclus Oog om oog)

In Bozar kreeg Claus-kenner Marc Didden carte blanche voor een expositie. Hugo Claus - Con .Amore: Een hoogst persoonlijke tentoonstelling, niet óver Claus, maar vóór Claus. Een eigenzinnig portret, samengesteld uit archiefbeelden, foto’s, tekstfragmenten en kunstwerken van o.a. Appel, Raveel en Ensor, maar ook Borremans, De Cordier en Dillemans. 

Nike Air Penny 5
17/03/2018 tot 01/07/2018
Minderbroedersstraat
22
Antwerpen
Geen archief items gevonden