U bent hier

To end all wars? - Een bilan van WO1

In deze tentoonstelling worden de kaarten op tafel gelegd. De kaarten van de oorlog, de laatste veldslagen die tot de Wapenstilstand leidden, en de kaarten van de nieuwe wereldorde die erop volgde.

Toen op 11 november 1918 tussen het Duitse Rijk en de Geallieerden een Wapenstilstand werd ondertekend, werd gezegd dat hiermee een einde kwam aan de oorlog die een einde aan alle oorlogen zou maken. Niets was minder waar. De oorlog eindigde in West-Europa, maar niet in het oosten van Europa. En de vrede die erop volgde na de conferentie van Parijs zou geen einde maken aan oorlogen, maar juist oorzaak zijn van vele latere conflicten. De oorlog om alle oorlogen te beĆ«indigen zou slechts een Eerste Wereldoorlog worden, en de laatste aan Parijs 1919 gelieerde conflicten lijken vandaag nog niet uitgeraasd. 

In deze tentoonstelling worden de kaarten op tafel gelegd. De kaarten van de oorlog, de laatste veldslagen die tot de Wapenstilstand leidden, en de kaarten van de nieuwe wereldorde die erop volgde. Daarin verdwenen oude rijken, en werden nieuwe landen uitgetekend. Lijnen op kaarten beslisten over de nieuwe toekomst van honderden miljoenen mensen. Net zoals al zo vaak in de oorlog was aangetoond, bleken die lijnen voor velen in de eerste plaats strepen door de rekening.

sneakers
27/10/2018 tot 15/11/2019