U bent hier

Emile Verhaeren - Sint-Amands

Deze tentoonstelling brengt de diverse linken in beeld tussen Verhaeren en zijn geboortedorp: familiale banden, zijn vroege jaren op de lagere school, de vroegste poëtische inspiratie, de Schelde en de veerman, maar ook zijn begraafplaats.

Emile Verhaeren (1855-1916) was al bij leven een dichter met een Europese uitstraling. Hij woonde en werkte in Brussel en Parijs, maar overal waar hij kwam, droeg hij zijn liefde voor zijn geboortedorp Sint-Amands uit. In 1904 publiceerde hij Les Tendresses premières, een bundel geïnspireerd door zijn jeugdjaren in Sint-Amands. Vandaar deze tentoonstelling die de diverse linken tussen Verhaeren en zijn geboortedorp in beeld brengt: de familiale kring, zijn jaren op de lagere school, de vroegste poëzie, de Schelde en de veerman, de nostalgie naar de verdwenen jeugd. Dit literair-historische luik wordt aangevuld met een hele reeks foto’s van Sint-Amands omstreeks de jaren 1900 en met werk van verschillende kunstenaars: Léon SpiliaertTony Van OsJan Van PuyenbroeckRomain Steppe en anderen. Heel bijzonder is een reeks originele foto’s van het ongerepte landelijke Sint-Amands uit 1899 en een door Léon Spilliaert met de hand geïllustreerd exemplaar van Les Tendresses premières.

Voor de gelegenheid werd de bundel Les Tendresses premières van Emile Verhaeren integraal in het Nederlands vertaald door Stefaan van den Bremt en uitgegeven door Uitgeverij P.

Tentoonstelling open tijdens weekends en feestdagen (11-18u) of op reservatie.

Lebron XIII Low EP
08/09/2019 tot 01/12/2019
Emile Verhaerenstraat
71
Sint-Amands