U bent hier

De kracht van beelden - Collectiepresentatie

De dialoog met de bezoeker en het kijken naar kunst staat centraal in deze tentoonstelling.

Tentoonstelling - collectie

De dialoog met de bezoeker en het kijken naar kunst staat centraal in deze tentoonstelling.

Er is de mix van oude en hedendaagse kunst. Een 14de-eeuwse piëta staat tussen een 16de-eeuws schilderij van de calvarie van Michiel Coxcie en Jan Vercruysses conceptuele werk Himalaya Golf. Elk kunstwerk of object vertelt een verhaal. En iedereen kijkt met een andere blik. Wanneer je een 14de-eeuws beeld naast een hedendaags conceptueel schilderij plaatst, krijgt de betekenis van het ene onherroepelijk kleur door het andere. Voeg daar je eigen interpretatie aan toe en het verhaal gaat een nieuwe richting uit. 

Overal ervaren we voortdurend beelden. We lezen, begrijpen en schrijven in beeldtaal. Denk maar aan de emoji’s of selfies in onze dagelijkse communicatie. M past daarom de museumtaal aan. Zo maakt M komaf met het label of de klassieke wandtekst als bijbel voor je bezoek. Titel, kunstenaar, materiaal en afmetingen van het werk laten we in deze tentoonstelling achterwege. En daar is een goede reden voor. Wat je leest, beïnvloedt je manier van kijken en leidt de aandacht af van het werk zelf. 

In de plaats daarvan komen er vragen, suggesties en voellabels waardoor je als bezoeker aandachtiger en nieuwsgieriger kijkt. M vertelt dus niet langer wat je moet zien. Wat de beelden vertellen wil M graag van jou horen. Isabel Lowyck, afdelingshoofd Publiekswerking: “Zonder met je vingers aan een wandtapijt te zitten, kan je zo toch voelen hoe zacht of hard het materiaal in kwestie is.” 

 
 

 

Nike Shox Avenue 802
11/06/2017 tot 19/04/2020
Leopold Vanderkelenstraat
28
Leuven