U bent hier

Bosch tot Tuymans: een vitaal verhaal

Herinrichting van de permanente collectie met o.m. nieuwe werken zoals een aquarel van Léon Spilliaert, een gipsen beeld van Auguste Rodin en abstracte schilderijen van Pierre-Louis Flouquet en Jules Schmalzigaug.

Herinrichting van de permanente collectie.

Het najaar van 2017 staat in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) Gent in het teken van de presentatie van de vaste collectie. Tien jaar na de renovatie van het museumgebouw (2002–2007) en de heropening in 2007 kijkt men vandaag met een nieuwe blik naar de permanente collectie. Er komen o.a. een nieuw parcours, tal van ongeziene werken op zaal en drie actuele kunstenaars laten hun eigen sporen achter.

In de nieuwe opstelling vind je o.a. zalen gewijd aan de kunst van Sint-Martens-Latem en de Leiestreek, het portret sinds de 16de eeuw,  het expressionisme en de abstracte kunst van de jaren 1920. Internationaal geroemde kunstenaars als James Ensor, Théo Van Rysselberghe en George Minne krijgen voortaan hun eigen zalen. De beeldtaal leeft! Zo blijft ook de moderne en hedendaagse kunst deel uitmaken van het prestigieuse Gentse kunsthuis!

Het museum waaruit ooit het S.M.A.K. ontstond, heeft een lange traditie van samenwerking met actuele kunstenaars. Bij de herinstallatie gaan drie hedendaagse kunstenaars in dialoog met de historische collectie.

Luc Tuymans (°1958), die hier in 1990 zijn eerste grote publiekstentoonstelling hield, schildert op één van museummuren voor het eerst in zijn carrière een fresco. Het wordt permanent onderdeel van het gebouw en de museumcollectie. Voor dit fresco grijpt Tuymans terug naar The Arena, een werk uit 1978.

Patrick Van Caeckenbergh (°1960)  creëert in de Noord-Nederlandse zalen een curieuze wonderkamer. Met 'De Pantoloog (danke schön)' brengt hij fragmenten uit zijn fantasierijke wereld binnen in het MSK, waar ze als een wonderkamer de wereld van de Gouden Eeuw aanvullen.

En Ria Verhaeghe (°1950) toont in de laatmiddeleeuwse zalen haar 'Vertikals', die met hun houten drager en bladgoud doen denken aan onze Vlaamse Primitieven.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

nike air maxes shoes for men 2015 full episodes
21/10/2017 tot 31/12/2019