U bent hier

Borman en Zonen

M brengt in het najaar van 2019 meer dan 120 beeldhouwwerken samen in een unieke overzichtstentoonstelling van het fenomeen Borman.

"De Beste Beltsnydere": De beste beeldsnijder van Brabant: zo stond Jan II Borman rond het jaar 1515 bekend. 

Jan II Borman (actief in Brussel in de periode van 1479 tot 1520) was een middeleeuws beeldhouwer – volgens sommigen de beste – en gewiekst zakenman. In zijn druk bevraagd atelier in Brussel gaf Borman zowel zijn meesterschap als ondernemingszin door aan zijn twee zonen. Hij was een virtuoos, maar vooral ook een vernieuwer met veel navolging. M brengt in het najaar van 2019 meer dan 120 beeldhouwwerken samen in een unieke overzichtstentoonstelling van het fenomeen Borman. Ook schilderkunst, tapijtkunst en werk op papier komen er samen in maar liefst vijf zalen.

Geen paniek als de naam je weinig of niets zegt: over de beeldhouwersfamilie Borman is verbazend weinig bekend. Wat we wel weten, is dat er minstens zeven Bormans actief zijn geweest, en dat zeker al vanaf het midden van de 15de eeuw. Om even in perspectief te plaatsen: op dat moment stond de boekdrukkunst nog in zijn kinderschoenen, moest Columbus nog voet aan wal zetten in Amerika en was Michelangelo nog een nobele onbekende. Veruit het bekendste lid van de familie is Jan II Borman: hij wordt in een document uit 1513 zelfs ‘de beste beltsnydere’ genoemd. In zijn druk bevraagd atelier in Brussel gaf hij zijn meesterschap door aan zijn twee zonen, Jan III en Passchier. Naast artistiek talent hadden de Bormans ook een neus voor zaken. Zo mochten ze kerken, kloosters en gilden tot hun klanten rekenen, en werkten ze op bestelling voor het Habsburgse hof. Iconische werken van hun hand worden vandaag de dag bewaard in topmusea verspreid over Europa en de Verenigde Staten, en zijn nog steeds te bewonderen in kerken in binnen- en buitenland.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

 

NIKE
20/09/2019 tot 26/01/2020
Leopold Vanderkelenstraat
28
Leuven