U bent hier

Berlijn 1912-1932

Op basis van het specifieke voorbeeld van Berlijn als culturele wereldstad in de jaren ’20 en de vele banden tussen de Belgische en Duitse kunstscène, besteedt deze tentoonstelling speciale aandacht aan de maatschappelijke veranderingen en utopieën.

Gepolitiseerde kunst en de stedelijke uitdagingen van een moderne, maar door de oorlog getekende metropool tussen 1912 en 1932: daaraan wijden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België hun tentoonstelling “Berlijn”. Aan de hand van schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, foto’s en films van kunstenaars zoals Otto Dix, Raul Hausmann, Ernst Ludwig Kirchner, Kazimir Malevich, Alexander Rodchenko… komen de sleutelmomenten en creatieve geesten van deze aangrijpende periode weer tot leven. 

Berlijn, een kosmopolitische en mythische hotspot en de hoofdstad van de eerste Duitse democratie, stond in het interbellum synoniem voor artistiek pluralisme. Op deze kruising tussen Oost en West stond kunst zij aan zij met de alledaagse werkelijkheid van crisis, sociale verandering en decadentie. Tegelijkertijd beleefde het ook een korte periode van welvaart gekend als de “Golden Twenties”. Het was een stad waar kunstenaars vaak een somber beeld schetsten, ondanks de hoop op heropleving en de grote vredeswens na de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog die sommigen hadden geanticipeerd terwijl anderen ze vanop de eerste linie meemaakten.

Op basis van het specifieke voorbeeld van Berlijn als culturele wereldstad in de jaren ’20 en de vele banden tussen de Belgische en Duitse kunstscène, besteedt deze tentoonstelling speciale aandacht aan de maatschappelijke veranderingen en utopieën: de nieuwe man, de nieuwe vrouw, de nieuwe zakelijkheid, het nieuwe bouwen, de nieuwe fotografie…

 

In een wereldstad als Berlijn hebben ook de grootste uitersten recht op bestaan. Daar ontplooit zich een ongekende activiteit in een snel vergankelijk leven. 

(Jozef Peeters, Belgische kunstenaar, 1923)

Nike Air Huarache
05/10/2018 tot 27/01/2019