U bent hier

Arkhane

Arkhane, een nieuwe dinosoort in wereldpremière in het Museum

Arkhane is het authentieke fossiele skelet van een nieuwe soort Allosaurus, een roofdino die zo’n 155 miljoen jaar geleden (bovenjura) op aarde rondliep. Het is voor 70% compleet en 8,7 meter lang. In wereldpremière in de Galerij van de Evolutie, nog tot en met 31 maart 2020.

Het fossiele skelet werd in 2014 opgegraven op een vindplaats in Barnum-Kaycee in de Amerikaanse staat Wyoming. Het komt uit de Morrisonformatie, die al heel wat dinosaurusfossielen uit het juratijdperk heeft opgeleverd. Toch is het uitzonderlijk dat een dinosaurusskelet voor 70% compleet is. Arkhane, een samenvoeging van arcanus in het Latijn (raadselachtig, geheim) en Genghis Khan (de machtige veroveraar), is 8,7 meter lang en 2,6 meter hoog en was een geduchte rover. Hij was een vleeseter – daarvan getuigen zijn scherpe tanden en klauwen –, liep op zijn achterpoten en kon wel 30 tot 55 kilometer per uur rennen.

Het skelet is in het Museum terechtgekomen dankzij een gepassioneerd privéverzamelaar – een beginner in het verzamelen van fossielen – die anoniem wenst te blijven. Hij kocht het fossiel op een veiling in Parijs. Hij wou een analyse van het specimen en wil het ook aan zoveel mogelijk mensen tonen. 

Womens Running ShoesNike
07/05/2019 tot 31/03/2020
Geen archief items gevonden