U bent hier

Antwerpen telecomstad

Deze mini-expo concentreert zich rond ATEA, een Antwerps telecommunicatiebedrijf van het eerste uur.

De mini-expo ‘Antwerpen telecomstad’ concentreert zich rond ATEA, een Antwerps telecommunicatiebedrijf van het eerste uur. Voor deze expo in het kijkdepot buigen oud-medewerkers van ATEA en de jongerenwerking ‘MAS in Jonge Handen’ zich samen over verleden en heden van de telefonie.

 

Van telefoon tot smartphone

Eind 19e eeuw vindt Alexander Graham Bell de telefoon uit. Wat begint als een pronkstuk in de woonkamer van rijke mensen, evolueert op het einde van de 20ste eeuw tot een slim stukje design in bijna ieders handpalm. De evolutie van telefoon tot smartphone speelt zich voor een niet onbelangrijk deel in Antwerpen af.

 

Antwerpen telecomstad: de gouden eeuw

Wie ‘Antwerpen’ zegt, zegt ‘haven’. Dat ontgaat ook de prille (Amerikaanse) telecommunicatie-industrie niet, die voor uitbreiding naar Europa lonkt. In 1882 wordt de Bell Telephone Manufacturing Company opgericht (in Antwerpen gemeenzaam ‘den Bell’ genoemd). Ongeveer tien jaar later volgt ATEA (Antwerp Telephone and Electric Works). Gedurende meer dan 100 jaar brengen beide bedrijven wereldwijd spitstechnologie aan de man. Op z’n hoogtepunt telt de sector zo’n 20.000 werknemers. Door globalisering zijn beide bedrijven ondertussen zwaar afgeslankt en opgegaan in een groter geheel.

 

Ervaren handen meets jonge honden

‘Antwerpen telecomstad’ is een mini-expo in het Kijkdepot van het MAS. Deze tijdelijke tentoonstelling is het resultaat van de vruchtbare samenwerking tussen oud-werknemers van ATEA en jongeren van MAS in Jonge Handen. Samen vertellen ze de geschiedenis van de telecommunicatie in Antwerpen, ieder vanuit zijn ‘tijdperk’.

De objecten – historische en meer recente telefoontoestellen (zoals het ‘nationale toestel’ dat Bell en ATEA samen hebben ontworpen), handbediende, analoge en elektronische telefooncentrales, telefonieonderdelen – plus alle informatie die een verhelderend licht werpt op het tijdperk – zijn een gift van ‘De Vrienden van het ATEAmuseum’. De ‘Vrienden’, een groepje oud-medewerkers van ATEA, willen voorkomen dat de vruchten van hun harde werk en dat van hun collega’s voorgoed verloren zouden gaan. Ze vonden in het MAS de ideale partner om hun bedrijfscollectie te bewaren. 
‘MAS in jonge handen’ gaat op zoek naar sporen van telecommunicatie vroeger – in het pre-digitale tijdperk – én het digitale heden. Ze speuren naar overblijfselen van ATEA in de stad. ATEA produceerde immers ook parlofoons, verkeerslichten… Daarnaast geven ze hun frisse kijk op de zaak…

 

Op de MAS-boulevard kan terug in de tijd vliegen in een oude telefooncel. In het Kijkdepot is de geest van het legendarische Antwaarpse icoon Joske Vermeulen overduidelijk aanwezig. Joske Wie? vragen jongeren en niet-Antwerpenaars zich wellicht af. Komen kijken én luisteren is ontdekken. En zo hoort dat op een tentoonstelling.

17/10/2014 tot 07/02/2015
Hanzestedenplaats
1
Antwerpen
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden