U bent hier

Alles voor de vorm - Collectiepresentatie

Alles voor de vorm vindt een plek in de voormalige praalvertrekken van het echtpaar Vanderkelen-Mertens. Ze ontvingen er gasten, hielden er feestjes, pakten er uit met hun weelde. De ruimtes om de woon- en leefcultuurr van de burgerij te ontdekken.

Tentoonstelling - Collectie

Laat objecten voor zich spreken

Kan hout lijken op beton? Gebruik je een waaier alleen maar omdat je het warm hebt? Speelden voorname mensen vroeger al eens drinkspelletjes? Wat doe je met een lepel vol gaatjes? En wat is het nut van een fluwelen paraplu? Welkom in onze 19de-eeuwse salons. Hier ontdek je vormen en voorwerpen van vroeger en nu. 

Vormen en voorwerpen in de kijker

De tentoonstelling Alles voor de vorm vindt een plek in de voormalige praalvertrekken van het echtpaar Vanderkelen-Mertens. Ze ontvingen er gasten, hielden er feestjes, pakten er uit met hun weelde en curiositeiten. Het zijn de ruimtes bij uitstek om de woon- en leefcultuur van de burgerij te ontdekken. Hier werp je een blik op functies, materialen en technieken, en maak je de vergelijking tussen vroeger en nu. Hoe gebruikte je een molenbeker? Waarvoor diende een samovar? Sinds wanneer eten we met een vork? En welke boodschappen vertel je met een waaier? 

Geef je zintuigen vrij spel

Je wordt uitgedaagd om op je eigen ogen en zintuigen te vertrouwen. Ontrafel zelf de verhalen achter de objecten in de zalen, met de app, de video’s, de audiogids of op de centrale informatiemodule. Allerhande voelobjecten laten je toe om materialen aan te raken en te vergelijken. Hier en daar tref je zelfs een speciale geur: wat zat er precies in die zilveren geurdoosjes? Ruik je daar brandende kolen? Of geroosterd vlees? Kortom, deze tentoonstelling geeft je zintuigen vrij spel.


NIKE SB
11/06/2017 tot 30/05/2021
Leopold Vanderkelenstraat
28
Leuven