U bent hier

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen geeft fraai boek uit over zijn vijftigjarige geschiedenis

(OKV directeur Peter Wouters en voorzitter Jozef Dauwe | redacteur Mark Vanvaeck )

Vele mensen kennen Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen nog van de vroegere radio - en televisie-uitzendingen. De linnen bordeaux kaften sierden menig Vlaamse huiskamer en voor meerdere generaties betekenden de reproducties vergezeld van laagdrempelige teksten de toegangsweg naar onze musea.

Vijftig jaar OKV levert heel wat vertelstof op. Auteur Rik Sauwen schetst de evolutie die het tijdschrift de voorbije vijftig jaar meemaakte op vlak van het beleid, de inhoud en het publiek. Een samenwerking van de Vlaamse provincies met de toenmalige BRT lag aan de basis van de oprichting. In de multimediale aanpak, het gedrukte in combinatie met radio en televisie, was OKV een absolute voorloper. Na de geschiedenis zijn er verschillende essays over het begrip openbaar kunstbezit. Professor Annick Schramme (UA) legt de meerwaarde van openbaar kunstbezit uit vanuit economisch standpunt. Ze heeft het daarbij vooral over de toenadering tussen openbaar en privaat kunstbezit. Professor Willem Elias (VUB) zet zijn visie uiteen over de relatie tussen openbaar kunstbezit, gemeenschapsvorming en ontwikkeling van het individu. Drs. Jozef Glassée (KUL) levert een bijdrage over het belang van schenkingen aan de belangrijkste kunstmusea van ons land. Misjel Vossen bespreekt tot slot de evolutie van de vormgeving van het tijdschrift.

Vandaag volbrengt Openbaar Kunstbezit Vlaanderen zijn missie op verschillende gebieden. Er is de website www.tento.be waar je de vijftig jaar volledig gedigitaliseerd terugvindt en waar je informatie vindt over alle musea in Vlaanderen en Brussel en hun tentoonstellingen. Elke maand bezoeken zo’n 20.000 surfers de website en 10.000 lezers verdiepen zich om de twee maanden in het fraai uitgegeven tijdschrift. De organisatie is ook nauw betrokken bij verschillende Europese projecten rond digitaal erfgoed. Ze organiseert jaarlijks de Museumprijs en is “trusted partner” van Tom Tom. Wie een museum op zijn gps ziet verschijnen dankt dit aan Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen.

Er werken twee voltijds equivalenten bij de organisatie en zes vrijwilligers. De organisatie ontvangt subsidies en steun van de Europese Commissie, de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse provincies, Linklaters en Belfius. Deze publicatie verschijnt ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen, dat er sinds haar oprichting naar streeft het grote publiek bekend te maken met de openbare kunst- en erfgoedcollecties in Vlaanderen en Brussel.

 

Uitgever: Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen.

Auteurs: Rik Sauwen, Annick Schramme, Willem Elias, Jozef Glassée, Misjel Vossen.

Aantal pagina’s: 176, linnen stofwikkel, garengenaaid.

ISBN 9789076099958

 

Beeldmateriaal of recensie-exemplaar en afspraken voor interviews via peter.wouters@okv.be of tel.0495217573

De realisatie van dit boek werd mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen en  de Nationale Loterij.

 

Lees de recensie: www.knack.be/opinie/recensies/ludo-bekkers/een-halve-eeuw kunstgenot

Te verkrijgen via de boekhandel, bij OKV of via de webwinkel (€ 29,50 - OKV-abonnees € 25,00) 

 

 

Ni?o/a