U bent hier

Timmermans - Opsomerhuis (gesloten)

Het Timmermans-Opsomerhuis werd gesloten en staat te koop.

De werken uit het museum verhuisden naar het Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly dat werd verbouwd. Op 28 september 2018 opende het nieuw Stadsmuseum Lier aan de Florent Van Cauwenberghstraat zijn deuren. Het wordt een museum waar vooral het verhaal van de stad gebracht gaat worden. Vermits het verhaal van de stad bepaald wordt door de Lierse kunstenaars die sinds 1968 hun stek hebben in het Timmermans-Opsomerhuis, verhuizen die naar het museum Wuyts Van Campen en Baron Caroly. Vanaf 28 september 2018 zal Lier nog maar één museum hebben: Het Stadsmuseum Lier. Het Timmermans-Opsomerhuis wordt te koop gesteld.

 

Archief:

Het Timmermans-Opsomerhuis.

Lierse kunstenaars: aan hen is dit museum gewijd. Ongetwijfeld de bekendste ‘geboren Lierenaar’ is Felix Timmermans (1886-1947), auteur van onder meer Pallieter, Boerenpsalm, De zeer schone uren van juffrouw Symforosa begijntje... Behalve schrijver was Timmermans ook tekenaar, etser en schilder. Timmermans werd geportretteerd door Isidore Baron Opsomer (1875-1967), aan wiens werk de gelijkvloerse verdieping is gewijd. In 1900 kreeg kunstsmid Lodewijk Van Boeckel (1857-1944) op de wereldtentoonstelling in Parijs de hoogste onderscheiding en was hij de top in zijn branche. Ook hij ‘kreeg’ in het museum een zaal. Hetzelfde geldt voor de jonggestorven historicus en literator Anton Bergmann (1835-1874).

Samen met zijn vrouw hield Timmermans een tijdje een snoepwinkeltje open. Dankzij het grote succes van zijn roman Pallieter (1916) kon hij ‘van zijn pen leven’.

 

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

Netelaan
4
Lier
Vlaanderen

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN