U bent hier

Taxandriamuseum

‘Hotel Taxandria’ is de naam van de nieuwe, permanente opstelling van het Taxandriamuseum. Het concept is niet lukraak gekozen. Het zestiende-eeuwse museumgebouw, het Huis metten thoren, werd vroeger bewoond door vooraanstaande families, en fungeerde vaak als gastenhuis voor koningen en edellieden.

Een paar van die voorname gasten zijn nu teruggekeerd: Maria van Brabant, Maria van Hongarije, Amalia van Solms en Maria van Zimmeren.  Deze ‘Vrouwen van Turnhout’ verblijven in een aantal museumkamers en vertellen samen met het laatste hert de geschiedenis van de stad en de Antwerpse Kempen. Het hert staat symbool voor de groei van de stad. In de middeleeuwen waren de uitgestrekte heide- en bosgebieden van de Kempen (Taxandria) immers een waar jachtparadijs voor de hertogen van Brabant, die vanuit het kasteel op jacht trokken. Rond het kasteel groeide Turnhout uit tot een echte stad. Een maquette, gebaseerd op de gravure van de zeventiende-eeuwse stad door Lucas Vorsterman de jonge, illustreert de hele historie.

Het luisterspel in deze kamer geeft de laatste momenten van het hert plastisch weer en laat de dames kibbelen over wie de belangrijkste rol voor de stad gespeeld heeft. 

Voor men enthousiast zijn koffers pakt; ‘Hotel Taxandria’ is geen echt hotel, maar de permanente opstelling van het  Turnhoutse Taxandriamuseum en het 'Hotel Taxandria' is volgeboekt. 

De hotelgasten zijn archetypische figuren met een eigen kijk op de geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen. In elke kamer vertelt een andere gast zijn of haar verhaal, gestoffeerd met boeiende anekdotes en objecten uit de rijke kunstcollectie van het museum. 

‘Hotel Taxandria’ lijkt zo een decor van een historisch toneelstuk waarin de bezoeker rondloopt. In elke ruimte zijn sporen te zien van de personages, alsof ze er net nog waren en nu even weg zijn. Via koptelefoons komen de verhalen van de personages tot leven. Fictie, maar dan wel historisch gefundeerd.

 

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

Home - taxandriamuseum

 

 

Open: 
dinsdag t.e.m. zaterdag van
Gesloten: 
Maandag, 1 en 2 januari, 21 april, 1 en 29 mei, 9 juni, 11 en 21 juli, 15 augustus, 11 november, 25 en 26 december.
Prijs: 
€ 5,00
18- tot 65-jarigen
Korting: 
€ 3,00
65-plussers, studenten, leerkrachten, groepen en leden van bepaalde verenigingen zoals CJP, OKV, Toerisme Vlaanderen, Herita en Steunpunt Vakantieparticipatie
Gratis: 
-18 jaar, begeleiders van mindervaliden, en leden van een aantal verenigingen zoals Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria, Turnhout Wereldcentrum van de Speelkaart, Vrienden van het Begijnhof van Turnhout, ICOM, Toeristische Attracties, journalisten
Combiticket: 
€ 7,50 (Taxandriamuseum - Begijnhofmuseum - Nationaal Museum van de speelkaart)
Uren: 
14.00 uur tot 17.00 uur, zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.
Het museum kan ook bezocht worden onder begeleiding van een gids (€50).
Trein: 
Turnhout
Bus: 
415, 416, 417 Halte: Grote Markt
Begijnenstraat
28
Turnhout
Vlaanderen
+32 (0)14 43 63 35

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN