U bent hier

Sportimonium

Sportimonium en het documentatiecentrum zijn terug open! Graag je bezoek telefonisch reserveren.

Een bezoek aan het Sportimonium is enkel mogelijk voor individuele bezoekers en na telefonische reservatie (015/618.222) van 10u tot 14u. 
Een mondmasker is verplicht tijdens je bezoek ( ! Breng je mondmasker zelf mee- er zijn GEEN mondmaskers te verkrijgen.)

In het Sportimonium ontdek je en beleef je de Belgische sportgeschiedenis. Hoe zagen de eerste fietsen eruit? Deden onze grootouders ook aan fitness? Wie was ‘Poeske’ Scherens? Honderden objecten, affiches, foto’s en andere kostbaarheden uit het sportverleden vertellen het verhaal van de sport. Uiteraard kun je in dit museum ook trofeeën en voorwerpen van grote Belgische sporthelden bewonderen: zoals de slee van Dixie Dansercoer, de spikes van Kim Gevaert of Gaston Roelants. Bij het zien van zoveel sport krijg je natuurlijk zin om zelf te bewegen. In de volkssporttuin kun je eeuwenoude sporten uitproberen als ‘trabolling’, ‘krulbollen’ of ‘gaaien op een wip’. Groepen moeten vooraf reserveren en worden steevast begeleid door een deskundige coach. Bij de uitleendienst kun je spelmateriaal lenen voor een feest thuis of in jouw buurt. 

 

Schermzaal Charles Debeur

Het Sportimonium zoomt in op de glorietijd van het Belgische schermen en laat de bezoeker  de sfeer opsnuiven van deze roemrijke sportdiscipline. De gloednieuwe schermzaal biedt een blik op tal van topstukken zoals schilderijen en tekeningen van gerenommeerde  maîtres d’armes, diploma’s, karikaturen en foto’s van succesvolle schermers uit het begin van de 20ste eeuw,  trofeeën,  programma’s van grote schermevenementen, …. En uiteraard ontbreken de  drie wapens niet, namelijk het floret, de sabel en de degen. De kamer is verder aangekleed met aan de wanden een reeks schermmaskers en schermpakken en op de vloer een oude schermpiste.  Kortom, een topselectie uit de collectie van het voormalig ‘Musée de l’Escrime Charles Debeur’ werd in een passend, aristocratisch kader geplaatst en wordt permanent tentoongesteld. Via de digitale ontsluiting komt de bezoeker meer te weten over de eeuwenoude geschiedenis van deze nobele sport en de rol die de Belgische schermers hierin speelden De volledige collectie van het ‘Musée de l’Escrime Charles Debeur’ vond in het Sportimonium een veilige onderkomen. Dit Museum werd in 1982 te Elsene opgericht, maar sloot enkele jaren geleden zijn deuren en vertrouwde zijn gehele verzameling  toe aan het Sportimonium.

 

Het Sportimonium ligt aan een strand temidden van een 160 hectare groot natuurgebied. Je kunt er zwemmen, zonnebaden en wandelen. Vlakbij is er de taverne “Bootshuis”, waar je kan genieten van wat lekkers en het mooie uitzicht.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

Home


Mens Nike Trainers
Open: 
Sportimonium en Toeristisch bezoekerscentrum:op weekdagen van 10.00 uur tot 17.00 uur (op zon- en feestdagen van 11.00 uur tot 17.00 uur)
Gesloten: 
Zaterdag, 22 december tot 4 januari 2018
Prijs: 
€ 6,00
Coach : 45 euro / 1 uur (max 25 pers) - Gids: 60 euro / 1,5 uur ( max 15 pers)
Korting: 
€ 5,00
senioren +65, volwassenen 26 t/m 65 jaar (groep vanaf 15 pers.) - € 3,00: jongeren 7 t/m 25 jaar - € 1,00: jongeren 7 t/m 25 jaar (groepen onder begeleiding)
Gratis: 
-6 jaar, Inwoners Zemst, Elewijt, Hofstade, Eppegem, Weerde (op vertoon ID), Pers, ICOM leden, Gidsen Toerisme Vlaanderen & Fédération Wallone des guides touristiques, leerkrachten, carte prof, toeristische attracties, begeleiders Vlaams-Brabant, Team Belgium BOIC en ex Olympiërs (op vertoon kaart)
Trein: 
Hofstade - Neem de trein Mechelen—Halle. Tijdens weekdagen rijdt er om het uur een trein (geen treinen tijdens het weekend). U stapt uit in Hofstade. U bevindt zich op de Tervuursesteenweg, tegenover de sporthal van Bloso. Hier is een ingang voorzien tot het Bloso-domein. Van daaruit is het nog 20 minuten wandelen tot aan het Sportimonium
Bus: 
280 aan station Mechelen (halte: Hofstade-strand). U bevindt zich aan de hoofdingang van het Bloso-domein. Van daaruit is het nog 30 minuten wandelen tot aan het Sportimonium (volg de pijlen in het domein tot aan het Sportimonium). Tijdens het weekend is de laatste halte Hofstade Kerk.
Trianondreef
19
Hofstade-Zemst
Vlaanderen
+32 (0)15 61 82 22
+32 (0)15 61 82 21

Tentoonstellingen

GEEN TENTOONSTELLINGEN IN HET ARCHIEF 2002-2009