U bent hier

Snijders&Rockoxhuis

Na Rockox’ dood erfde zijn neef, Adriaan van Heetvelde, het huis, met het beding dat ingeval er geen nazaten overbleven, het huis moest worden verkocht ten voordele van de armen. Dat is ook gebeurd in 1715. Frans van Simpelvelt kwam in het huis wonen en liet de renaissancegevel verbouwen in de toenmalige bouwtrant. De datum 1715 in de gevel verwijst naar die verbouwing.

Het huis is daarna vaak van eigenaar veranderd. In 1949 werd het eigendom van de vzw Artiestenfonds. Onder impuls van Benoit Roose werd het ingericht als museum, dat vooral neostijlen vertegenwoordigde.

In 1970 kocht de bank KBC het huis aan van de voormalige Antwerpse burgemeester en Rubens’ vriend Nicolaas Rockox (1560-1640) en liet het vervolgens restaureren in Vlaamse-renaissancestijl. Onder auspiciën van de bank werd gelijktijdig de vzw Museum Nicolaas Rockox opgericht, die belast was met de restauratie van het pand en het nog steeds beheert als een getuige van een groots verleden.

In 2018 voegt KBC aan de reeks imposante huismusea in de stad, het Snijdershuis toe. Frans Snijders (1579-1657), stilleven- en dierenschilder, is een icoon van de barok in al zijn aspecten. Zijn stillevens zijn geen statische voorstellingen maar getuigen van een subtiele natuurlijkheid.

Het Snijdershuis is met het Rockoxhuis opnieuw gerestaureerd, samen vormen ze het nieuwe museum Snijders&Rockoxhuis. De gevels schitteren en binnenin ontvouwt zich het leven van twee patriciërs, de burgemeester en de meester van het dierstuk. Het sociale, het politieke, het economische en het culturele leven inde eerste helft van de zeventiende eeuw wordt aanschouwelijk gemaakt door de bril van deze twee boegbeelden.

Opvallend is dat geen enkel schilderij een naamkaartje heeft. Bij je bezoek aan het Snijders&Rockoxhuis krijg je een Ipad en hoofdtelefoon mee om je op een zeer verrassende manier door het museum te loodsen. Het bedrijf Create uit Gent ontwikkelde tablets met augmented reality. Dat werkt op basis van gezichtsherkenning. Wanneer je de tablet voor een schilderij houdt, krijg je automatisch alle informatie over dat schilderij. Bij sommige schilderijen worden enkele opvallende kenmerken van het werk dieper uitgelicht.

 

Langdurige bruikleen: Familiereünie in het Snijders&Rockoxhuis 

Jan van Hemessen, Het Laatste Oordeel (Rockoxtriptiek) ca . 1535/36, olieverf op paneel - Sint-Jacobskerk, Antwerpen, Langdurige bruikleen aan Snijders&Rockoxhuis, Antwerpen

Bekijk de video

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

 

 

 

Zapatillas de baloncesto Nik
Open: 
Dinsdag tot en met zondag (open op paas- en pinkstermaandag) van 10 tot 17 uur.
Gesloten: 
maandag, 01/01, 01/05 O.L.H. Hemelvaart, 01/11, 25/12
Prijs: 
€9,00 euro: normaal tarief elektronisch ticket (€10,00 euro aan de kassa van het museum).
iPad gratis te ontlenen aan de balie (in functie van beschikbaarheid).
Korting: 
€6,00 - €4,00 - €2,00
Bezoeker vanaf 60 jaar op vertoon van identiteitskaart, Bezoeker in groep (gelijk aan of meer dan 15 personen), Bezoeker met een 3+pas, Bezoeker met een seniorenpas, Bezoeker en zijn gezin met lidkaart van de Gezinsbond, Bezoeker met een Bescheiden Inkomens Kaart BIG, Bezoeker met een verhoogde tegemoetkoming WIGW, Bezoeker met een lidkaart van Openbaar Kunstbezit, Bezoeker met een treinticket van de NMBS vandaag geldig, Bezoeker met een kaart voor andersvaliden, Bezoeker met een kaart voor werkzoekenden, Bezoeker via Fonds Vrijetijdsparticipatie - €4,00 tarief voor KBC klanten - €2,00: jongeren tussen 18 en 26 jaar
Gratis: 
Bezoeker van 0 tot en met 18 jaar, Bezoeker met een Antwerp City Card vandaag geldig, Bezoeker met een leerlingenkaart Klasse, Bezoeker met een lerarenkaart, Bezoeker met een perskaart, Bezoeker met een Museumpass, Bezoeker met een lidkaart van het International Council of Museums ICOM, Gids van de Stad Antwerpen, Begeleider van een groep (1 begeleider per 15 bezoekers), Schoolgroepen met begeleiding door leerkracht, elke laatste woensdag van de maand
Trein: 
Antwerpen-Centraal. Het Rockoxhuis ligt tussen de Sint-Carolus Borromeuskerk en de Sint-Jacobkerk, op wandelafstand van het MAS, midden in de universiteitswijk.
Tram: 
Vanuit het Centraal Station: 10 en 11 (richting 'Melkmarkt', halte: 'Katelijnevest') metro: 3, 5, 9 en 15 (richting 'Linkeroever', halte 'Meir') - vanuit de randgemeenten: 4 (richting 'Groenplaats', halte 'Meirbrug' en 7 (richting 'Sint-Pietersvliet', halte 'Keizerstraat').
Bus: 
22, 25 en 26 (richting 'Groenplaats', halte 'Groenplaats').
Keizerstraat
10-12
Antwerpen
Vlaanderen
+32 (0)3 201 92 50
+32 (0)3 201 92 51