U bent hier

Sint-Gorikshallen

De Sint-Gorikskerk stond oorspronkelijk te midden van eilandjes gevormd door de Zenne-armen. De relikwieën van Sint-Goedele werden er ondergebracht, voordat ze in het midden van 11de eeuw werden overgebracht naar de toekomstige kathedraal die vandaag haar naam draagt. Het laatmiddeleeuwse bouwwerk werd tussen 1798 en 1801, tijdens het Franse Régime, vernield.

Op de plaats van de kerk liet de stad in 1802 een openbaar plein aanleggen waar centraal een piramidale fontein werd opgericht. Deze fontein uit 1767 was afkomstig van de abdij van Grimbergen. Op het plein werden verschillende markten gehouden.

In 1881 werd gestart met de bouw van de hallen door architect A. Vanderheggen. Het gebouw werd ingehuldigd in 1882 en bood op dat ogenblik onderdak aan vier dubbele rijen met kraampjes en een toonbank.

De Sint-Goriksmarkt bleef nog vele jaren voortbestaan. Nadat de handelaars na de Tweede Wereldoorlog de markt steeds meer verwaarloosden, werd ze uiteindelijk in 1977 gesloten.

De façades in Vlaamse neo-renaissancestijl, in combinatie met het stalen geraamte van het interieur, maken van de Sint-Gorikshallen een opmerkelijke getuige van de architectuur van de overdekte markten. Het gebouw werd beschermd door het Brussels Gewest op 21 januari 1987.

Sind april 1999 is in de Sint-Gorikshallen, onder coördinatie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, een informatie- en tentoonstellingscentrum gevestigd dat zich hoofdzakelijk op het patrimonium en het leefmilieu van Brusselaars toelegt.

 

TENTOONSTELLING "Informatiepanelen"

De Directie Monumenten en Landschappen (DML) waakt over het beschermen en het bekend maken van het Brusselse erfgoed, van de restauratie van de toren van het stadhuis van de stad Brussel tot de inschrijving op de bewaarlijst van een schitterende eik binnenin uw huizenblok.

Om u nog beter te informeren toont de DML u hier een virtuele tentoonstelling die de dagelijkse stand van zaken van het erfgoed toont. De reeks wordt iedere maand met 8 nieuwe panelen aangevuld.

U kunt de tentoonstelling dagelijks van 10u tot 18u bezoeken in de Sint-Gorikshallen.

 

Sint Goriks Hallen

 

 

 

 

 

2020 Nike Air Jordan 1 Mid GS "Pink Quartz" 555112-603
Open: 
alle dagen
Prijs: 
gratis
Voor reservatie van groepsbezoeken, gelieve contact op te nemen met het onthaal van de Sint-Gorikshallen op het nummer 02/502.44.24 of per mail op het adres accueil@sintgorikshallen.be .
Uren: 
10.00 uur tot 18 uur
Trein: 
Centraal Station
Tram: 
Tramstation 'Beurs' - Metrostation Rogier (lijn 2), vervolgens tram tot 'Beurs'
Bus: 
Busstation 'Beurs' en 'de Brouckère'
Sint-Goriksplein
1
Brussel
Brussel
+32 (0) 2 502 44 24
+32 (0)2 512 33 36

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN