U bent hier

Scheepvaartmuseum Baasrode

De scheepswerven in Baasrode zijn eigendom van het provinciebestuur sinds 1990. Ze worden uitgebouwd tot een levendige erfgoedsite die je kan bezoeken.

In 1986 sloot de laatste Baasroodse scheepswerf, Van Praet-Dansaert, de deuren, het einde van eeuwen scheepsbouw in Baasrode. In de voormalige woning van eigenaar Van Damme (1830) doet dit levendige museum het verhaal van deze belangrijke nijverheid. Behalve de traditionele bouw van houten en metalen schepen – met tientallen (half)modellen en constructieplannen – belicht het ook het leven van de scheepsbouwers zelf. Tal van materiële relicten vormen samen een belangrijke industrieel-archeologische collectie: een atelierinrichting, het bedrijfsarchief, fotomateriaal, getuigenissen… Hierdoor komt het arbeidersleven op de werf scherp in beeld.

Het museumsymbool, een scheepslamp van het type ‘Bostroëneir’ (de petroleumlamp die ook bij de zwaarste stormen blijft branden), is een origineel Baasroods ontwerp met internationale faam. Er bestaat een museumgids in braille.

 

Archief Openbaar kunstbezit Vlaanderen: 

 

Nike Paul George PG3
Open: 
Open elke zaterdag en zondag van 14.00 tot 18.00 uur.
Prijs: 
€ 5,00
Korting: 
€ 2,50
Kinderen en groepen vanaf 15 personen na voorfagaandelijke afspraak. Leden van Herita genieten van 10% korting op de normale toegangsprijs, bij vertoon van hun lidkaart. Leraren genieten van 50% korting op de normale toegangsprijs, bij vertoon van hun lerarenkaart.
Gratis: 
Kinderen jonger dan zes jaar
Voor groepen: dagelijks mogelijk, na voorafgaandelijke afspraak
Trein: 
Dendermonde en Baasrode
Bus: 
356, 356, 252
Sint-Ursmarusstraat
137
Baasrode (Dendermonde)
Vlaanderen
+32 (0)52 34 30 34

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN