U bent hier

Ryckewaertshof - Anto Diezcentrum

Dit is letterlijk en figuurlijk een verborgen schat want het Ryckewaertshof ligt in een Bredense woonwijk. 

De herhaaldelijk gelauwerde kunstschilder Anto Diez (1914-1992) schonk aan de gemeente een unieke schilderijencollectie die permanent in Ryckewaertshof wordt geëxposeerd.

Het gemeentebestuur kocht in 1980 het Ryckewaertshof, een hoeve die in de 13e of 14e eeuw werd gebouwd door de Benediktijnen van Sint-Rikiers. De hoeve werd gerestaureerd en ingericht als cultureel centrum en werd genoemd naar de kunstschilder Anto Diez (1914-1992), tevens eerste ereburger van de gemeente. De herhaaldelijk gelauwerde kunstschilder schonk aan de gemeente een unieke schilderijencollectie die permanent in het Ryckewaertshof wordt geëxposeerd.

Diez Anto is geboren in Elsene (Brussel) en overleed in Oostende. Hij verbleef in Bredene vanaf 1961. Hij was kunstschilder-graficus van beroep, zoon van de kunstschilder Mariano Diez en gehuwd met de gekende Oostendse koordirigente Aimée Thonon.

Hij was niet alleen leerling van zijn vader, Mariano Diez, maar ook van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel (1934-38; bij Anto Carte en Alfred Bastien). Hij was een figuratief kunstschilder van figuren die hij opbouwt rond ovalen en golvende lijnen (“concentrisch symbolisme”); voornamelijk voorstellingen van hoofden, vrouwen, vissersfiguren, Maria’s; verder ook landschappen en marines.

Anto Diez' werk wordt gekenmerkt door vormrijkdom, diepe uitdrukkingskracht, indringende eerlijkheid en een weldoende openheid. Hij is een gelauwerde vertegenwoordiger van het Vlaams expressionisme.

Het gebouw omvat ook een ruimte voor wisselende tentoonstellingen en concerten. Vanuit de bar heb je een uitzicht op de tuin met daarin een opstelling van kunstig bewerkte beelden die samen 3 sterrenbeelden vormen: de Grote en Kleine Beer en de Draak.

 

Open: 
Maandag tem vrijdag: 9.00u-12.00u & 13.00u-16.00u, weekend: enkel open als er een tentoonstelling lopende is van 14u30-17.00u.
Bus: 
Neem de bus lijn 4 of 9 tot aan de halte Oostende Afrikalaan. Vervolgens te voet langs Afrikalaan tot aan de Francis Verestraat, sla rechts tot aan de Taboralaan (3e straat), vervolg de Taboralaan tot aan de kruising met de Zwanenstraat.
Zwanenstraat
11
Bredene
Vlaanderen
+32 (0)59 32 51 85
+32 (0)59 32 64 95

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN