U bent hier

Rubenshuis

In 1610 koopt de succesvolle schilder Peter Paul Rubens (33) aan de Wapper een huis waar hij een palazzo van maakt. Rubens brengt hier veel tijd door en legt een grootse collectie kunst- en andere voorwerpen aan. De meester sterft in 1640, thuis. Dit heropgebouwde en heringerichte Rubenshuis bevat nog altijd werk van de kunstenaar, maar ook van collega’s als Van Dyck en Jordaens en anderen. Je dringt door in het intieme leven van Vlaanderens grootste schilder. Zijn atelier is de apotheose. Ook de tuin, voor een humanist als Rubens erg belangrijk, werd gereconstrueerd. Je proeft in dit museumhuis de sfeer van Rubens’ leefwereld.

Let ook even op het doorzichtige paviljoen (1999) van architect Stéphane Beel. Het is even breed als het Rubenshuis zelf en doet de gevel minder opvallen. Zo zou Rubens zelf het misschien ook hebben gewild...

Het Rubenshuis bruist van productiviteit, net als in de tijd van Rubens. Er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen, gerelateerd aan de kunst en de persoon van Peter Paul Rubens.

In 2022 opent in het Rubenshuis het Rubens Experience Center. Een gloednieuw gebouw waarin u Rubens ‘beleeft’. Het gloednieuwe gebouw verrijst naast en tussen de bestaande historische gebouwen op de Rubenssite. Het zal onderdak bieden aan een interactief bezoekerscentrum waarin u Rubens zal beleven. Dankzij multimedia stapt u binnenkort in het leven van de meester.

Rubens' zelfportret gerestaureerd.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

 


Open: 
Dinsdag tot en met zondag
Gesloten: 
Maandag (op paas- en pinkstermaandag open), 1 en 2 januari, 1 mei, Hemelvaartsdag, 1 en 2 november, 25 en 26 december.
Prijs: 
€ 8,00
Bezoekers van 26 tot en met 65 jaar
Korting: 
€ 6,00
van 12 tot en met 25 jaar, ouder dan 65 jaar en groepen vanaf 12 personen
Gratis: 
jonger dan 12 jaar, laatste woensdag van de maand, begeleiders van mensen met een handicap, schoolgroepen (tot 26 jaar) met leraar, Kaarthouders: Antwerpenaren met een A-kaart (enkel tot de permanente collecties), A-kaart OMNIO, Antwerpse stadsgidsen, ICOM, lerarenkaart, perskaart, Antwerp City Card, Vrienden van de Antwerpse Musea.
Combiticket: 
Samen met toegang tot museum Mayer van den Bergh. Voltarief: U betaalt € 10,00 in plaats van € 16,00, Reductietarief: U betaalt € 8,00 in plaats van € 12,00.
Uren: 
10 tot 17 uur,
laatste toegang om 16.30 uur
Trein: 
Antwerpen-Centraal
Tram: 
Premetro: 2, 3, S, 15 halte: Meir; Tram: 7, 8
Bus: 
9 halte: Komedieplaats
Wapper
9
Antwerpen
Vlaanderen
+32 (0)3 201 15 55
+32 (0)3 227 36 92

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN