U bent hier

PAM - Provinciaal Archeologisch Museum Ename

In Ename vertellen museum, archeologisch park, keizerlijke kerk en bos één verhaal: dat van 1000 jaar leven op een plek waar ooit de belangen van de Ottoonse keizers werden verdedigd. Daarna zwaaiden in dit groene Scheldedorp benedictijnen de plak. In het museum vertellen ze aan de hand van multimediapresentaties het verhaal van het leven van elke dag en van de hele bevolking. Je neemt deel aan het dagelijks leven van heren en knechten, abten en lekenbroeders, gravinnen en archeologen. Zij zitten aan de ‘feestdis van 1000 jaar’ en vertellen over hun leven. Maar er is meer: prachtige archeologische vondsten, virtuele realiteit, een unieke 1000 jaar oude vroeg Romaanse kerk, een beschermd natuurlandschap (Bos t’Ename), ….

Het museum bevindt zich in een gerestaureerde 19de-eeuwse burgerwoning (Huis Beernaert). In de bijgebouwen werden in een breigoedfabriekje onder andere handschoenen gemaakt.

In de Sint-Laurentiuskerk van Ename werden in 1992 tijdens werkzaamheden resten aangetroffen van zeer oude schilderingen. Aanvankelijk was het interieur ongetwijfeld volledig beschilderd, maar de decaperingswerken hebben deze oude getuigen onherroepelijk vernield. Gezien de uitzonderlijke kwaliteit van de thans gevonden resten, kunnen we enkel het verlies betreuren van waarschijnlijk zeer belangrijke schilderingen uit een vroege periode.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

zie ook: Provinciaal Archeologisch Museum Velzeke

 

Nike Air Max 90 Womens Grey
Open: 
Dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 - 17.00 uur; zaterdag, zondag en feestdagen: 13.00 - 17.00 uur - Provinciaal archeologisch park: Dagelijks vrij toegankelijk - Het tijdsvenster is open vanaf 1 april t/m 31 oktober.
Gesloten: 
Maandag en van 24 december tot en met 2 januari
Prijs: 
€2,50
Gezinsticket: €3,75 - Gezinsticket Vl. Vakantieparticipatie: € 2,50
Korting: 
€1,25
Groepsticket (per pers.), CJP- of 3+-Pas, VTB-VAB, Davidsfonds en Willemsfonds, Vl. Vakantieparticipatie
Gratis: 
Kinderen jonger dan 12 jaar, Schoolgroepen, OKV, ICOM-kaart, Mensen met een beperking
Trein: 
Oudenaarde (lijn Brussel-Kortrijk en Gent-Ronse)
Bus: 
41 Oudenaarde-Zottegem (halte: marktplein Ename), belbus 45 zone 71 halte 61 en 62 (Enameplein en Lijnwaadmarkt)
Lijnwaadmarkt
20
Oudenaarde-Ename
Vlaanderen
+32 (0)55 30 90 40
+32 (0)55 30 99 01

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN