U bent hier

Paleis van Karel van Lotharingen

De vijf rijkelijk versierde kamers van het Paleis van Karel van Lotharingen vormen een tijdmachine naar het leven in de 18de eeuw, aan het hof van de Oostenrijkse Nederlanden.

Hoe leefden de aristocraten in de Oostenrijkse Nederlanden in de 18de eeuw, en met name die van het hof in Brussel? Er is één plek waar zo’n vraag op haar plaats is: in het voormalige stadspaleis van Karel van Lotharingen, gouverneur-generaal van de Oostenrijkse Nederlanden van 1744 tot 1780 en een groot liefhebber van kunst en wetenschap. Het museum is in zijn residentie ingericht. Het vertelt over het comfort van de edellieden (een draagstoel, een gedekte tafel), hun pronkzucht (goud- en zilversmeedwerk), hun ontspanning (muziekinstrumenten) en de Verlichte drang naar weten van Karel (wetenschappelijke en technische toestellen, een collectie mineralen).

In de betegeling op de eerste verdieping van het paleis is een rozet uitgewerkt. Daar zijn zomaar even 28 soorten Belgisch marmer in verwerkt.

Het Paleis is eigendom van de Koninklijke Bibliotheek van België

Een gloednieuw museum in de Nassaukapel

De Koninklijke Bibliotheek van België biedt haar bezoekers in de toekomst dus zowel een permanent museum als een aangepaste ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Op die manier is haar collectie voor iedereen binnen handbereik. In het hart van de Koninklijke Bibliotheek opent in 2020 een nieuw museum. De 16de-eeuwse Nassaukapel en de verschillende ruimten eromheen zullen het decor vormen voor de ‘Librije van de Hertogen van Bourgondië’.


Open: 
Het paleis heropent voor de tentoonstelling The World of Bruegel in Black and White vanaf 15 oktober 2019..
Trein: 
Brussel-centraal
Tram: 
Metro: 93,94
Bus: 
94, 95, 72
Kunstberg
28
Brussel
Brussel
+32(0) 2 519 53 11
+32(0) 2 519 55 95

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN