U bent hier

O.-L.-Vrouwekathedraal Antwerpen

De kathedraal is niet alleen de grootste gotische kerk van de Nederlanden, ze is ook een steen geworden verhaal van glorie en voorspoed maar evenzeer van leed en rampspoed. Het is het verhaal van de mensen die hun dromen hier hebben vormgegeven, van mensen die hier hun verbondenheid met God en de medemensen hebben uitgedrukt. Al meer dan duizend jaar is Maria de patrones van de kathedraal en van de stad Antwerpen. Duizenden mensen komen jaarlijks hun lief en leed toevertrouwen aan Maria. Deze kerk is meer dan een museum vol waardevolle kunstschatten, het is ook nog steeds een levende cultusplaats.

 

Geschiedenis.

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen verzoent 'zijn' met 'worden'. Terwijl haar noordertoren al vijf eeuwen onveranderlijk het silhouet van de stad domineert, veranderde de kathedraal in diezelfde periode herhaaldelijk van uitzicht en interieur. Zo weerspiegelen zowel haar interieur als haar uiterlijke verschijning een heel aantal verschillende stijlen: gotiek, barok, rococo, renaissance, enz.

Een hele brok geschiedenis ligt in de kathedraal binnen handbereik. Van de middeleeuwen tot nu zijn alle eeuwen vertegenwoordigd: een marmeren madonnabeeld uit de veertiende eeuw, muurschilderingen uit de vijftiende eeuw, het genadebeeld 'Onze-Lieve-Vrouw van Antwerpen' in de Mariakapel uit de zestiende, de vier meesterwerken van Rubens uit de zeventiende, het grote uurwerk op de torenspits uit de achttiende, de neogotische decoratie uit de negentiende en het Metzlerorgel uit de twintigste eeuw.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

 

Nike
Open: 
maandag t.e.m. vrijdag
Prijs: 
6,00 €
Korting: 
4,00 €
Groepen vanaf 20 personen + studenten, inwoners Provincie Antwerpen en 60+
Gratis: 
Kinderen onder 12 jaar
Uren: 
10.00 - 17.00 uur (Zat. 10.00 - 15.00 uur, Zon. en feestdage
Groenplaats
21
Antwerpen
Vlaanderen
+32 (0)3 213 99 51
+32 (0)3 231 86 17