U bent hier

Nationaal Tabaksmuseum

In het museum leer je hoe tabak de wereld veroverde en worden zo goed als alle facetten van de rijke tabakscultuur geïllustreerd. 

Roken, snuiven, pruimen en kauwen… Het zijn allemaal werkwoorden die toepasbaar zijn op tabak. En van tabak weten ze in Wervik en omstreken, sinds zowat 1650 de Belgische tabaksstreek bij uitstek, alles. In de dépendances of bijgebouwen van een bakstenen molen uit 1800  belicht dit museum alle facetten van de tabakscultuur: de teelt van de plant, de arbeidsintensieve verwerking van de tabaksbladen en de manufactuur, gevolgd door het roken en zijn vele gedaanten en attributen, in allerlei vormen en formaten. Na de pijpengalerij laat het museum zien hoe tabak aan de man en de vrouw werd gebracht. Er is onder meer een vooroorlogse tabakswinkel ingericht. 

De Werviksche Tabak is wijd en zijd vermaard. En het grensgeval Wervik werd bijna vanzelfsprekend een paradijs voor ‘blauwers’ – het streekwoord voor ‘smokkelaars’ – van tabak.

Bijna het hele museum is vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. De bovenverdieping van de oude museumvleugel is helaas enkel via een trap toegankelijk.

Nationaal Tabaksmuseum

New Nike Air Max 2019
Open: 
Het museum kent wisselende openingsdagen en -uren in functie van de peiode van het jaar. Zie de website van het museum http://www.nationaaltabaksmuseum.be/
Gesloten: 
maandag
Prijs: 
€4,50
Volwassenen
Korting: 
€3,50 - €2,00 - €1,00
€3,50: Senioren (60+), Groepen > 15 personen - €2,00: Kinderen/jongeren (6-18 jaar)/Studenten - €1,00: Inwoners Wervik en Wervicq-Sud (F) (gratis toegang op eerste zondag van de maand) op vertoon van identiteitskaart
Gratis: 
Kinderen (< 6 jaar), houders van een leraren-, pers- of gidsenkaart, een paspoort van Riebedebie (de koepel van Toeristische Attracties in België), leden van de vzw Vrienden van het Tabaksmuseum, begeleiders van bezoekers met een beperking, Wervikse scholen.
Groepsbezoeken buiten de reguliere openingsuren zijn mogelijk doch enkel op afspraak.
Trein: 
Het station van Wervik ligt op de lijn Kortrijk-Ieper/Poperinge en bevindt zich op wandelafstand (+/- 1,3 km) van het museum.
Bus: 
Wervik maakt deel uit van belbusgebied n°48. Meer uitleg over hoe je een beroep kan doen op deze bus, vind je op de website van De Lijn. Een andere mogelijkheid is lijn 3 (Menen-Komen). Afstappen doe je af aan de halte ‘La Haute Planche’, die op ongeveer 750 meter van het museum ligt.
Koestraat
63
Wervik
Vlaanderen
+32 (0)56 95 24 25
+32 (0)56 95 24 35

Tentoonstellingen