U bent hier

Nationaal Museum van de Speelkaart

Kijk naar de meeste kaartspellen en je zult zien: Turnhout en (de productie van) speelkaarten, de combinatie is wereldwijd bekend. Het museum is dan ook een van de zeldzame, specifiek over speelkaarten. Sinds begin 19de eeuw (Philippus-Jacobus Brepols, 1778-1845) worden in Turnhout kaarten gemaakt en in de 20ste eeuw werd de stad de enige fabrikant van speelkaarten in de Nederlanden en een van de belangrijkste centra in de wereld. Halfweg de negentiende eeuw waren er in Turnhout tachtig drukkerijen, groot en klein. de stad groeide en leefde van de speelkaart.

Meer nog dan een museum van speelkaarten, is het er een van oude drukpersen. Oude fabrieksarbeiders hebben zich bekommerd om hun machines toen veel drukkerijen sloten of fusioneerden en uitweken naar de rand van de stad. Ze gingen in de technische school aankloppen voor wisselstukken als die nergens meer te vinden waren. Daardoor werken ze allemaal nog. De productie van kaarten door de tijd heen wordt uit de doeken gedaan. In 1977 werd de vzw van een groep vrijwilligers als stedelijke dienst geadopteerd door de stad Turnhout, dat het museum in 1989 onderbracht in een verbouwd fabriekspand in het hart van de stad. In het in 2003 heropende museumgebouw staan verder oude, stuk voor stuk bedrijfsklare machines in een uniek kader. Ze voeren je door het hele vervaardigingproces.

Het museum beschikt onder meer over een unieke stoommachine uit 1896 die nog regelmatig werkt. Een pareltje van industrieel erfgoed. Op het gelijkvloers vindt men de afbeelding van 's werelds eerste joker uit 1822. Alle 52 kaarten komen uit één papiervel, in vijf rijen van elf. Iets nuttigs doen met de drie overblijvende kaarten is een vraag waar men zich jaren het hoofd over heeft gebogen. Toen is de joker bedacht. 

 

Op 15 februari 2017 opende een gloednieuwe afdeling in de vaste opstelling van het museum. Deze vleugel bestaat uit twee luiken: 'Hartenvijf' en 'Zaal van de toekomst'.

Met ‘Hartenvijf' geeft het Speelkaartenmuseum een totaalbeeld van de geschiedenis en het gebruik van speelkaarten vanaf de late middeleeuwen tot nu.

Daarnaast bevindt zich het speelkaartenlab 'Zaal van de toekomst', een creatie van Cartamundi, wereldleider in de productie van speelkaarten.

Naar aanleiding van de nieuwe presentatie van de permanente collectie van het Nationaal Museum Van De Speelkaart in Turnhout brengt Openbaar Kunstbezit Vlaanderen  een speciaal themanummer uit 'Hartenvijf' (zolang de voorraad strekt).. Ook te koop in de  in de shop van het Nationaal Museum Van De Speelkaart!

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

Home - speelkaartenmuseum

 

Trava Mista Cano Alto
Open: 
Dinsdag - vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur (zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur).
Gesloten: 
Maandag, 26 december 2017 en 2 januari 2018.
Prijs: 
€ 5,00
(18- tot 65-jarigen) (spel kaarten inbegrepen), Gids: € 50 (reservering via gidsen@turnhout.be - 014 44 33 55)
Korting: 
€ 3,00
voor 65-plussers, studenten, leerkrachten, groepen, leden van bepaalde verenigingen zoals CJP, OKV, Toerisme Vlaanderen, Herita en Vakantieparticipatie
Gratis: 
Jonger dan 18 jaar (ook leden van verenigingen zoals Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria, Turnhout, Wereldcentrum van de Speelkaart, Vrienden van het Begijnhof van Turnhout, ICOM, Turnhoutse Vrijetijdspas, 365 dagen en journalisten). Elke donderdag in juli en augustus is de inkom gratis voor iedereen. Op deze donderdagen start er ook telkens om 14 uur een gratis rondleiding met drukdemonstraties.
Combiticket: 
€ 7,50: geldig in Nationaal Museum van de Speelkaart, Begijnhofmuseum en Taxandriamuseum.
Trein: 
Turnhout. Van aan het station stap je op zo'n 15 minuten tot aan het Nationaal Museum van de Speelkaart.
Bus: 
Er stoppen heel wat lijnbussen op de Grote Markt. Van daar wandel je op 5 minuten naar het Nationaal Museum van de Speelkaart.
Druivenstraat
18
Turnhout
Vlaanderen
+32 (0)14 41 56 21

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN