U bent hier

Must - Museum voor textiel

Elk bezoek aan het Must - museum voor textiel start aan het Must in het Bruulpark, 9600 Ronse.

Het Must - Museum voor textiel toont welke invloed de textielindustrie heeft gehad op de ontwikkeling van het toen nog kleine stadje Ronse. Hier zie je hoe architectuur, cultuur en kunst floreerden dankzij de bloeiende textielnijverheid. Doorheen een reeks interieurs en telkens audiovisueel begeleid door een ‘historische Ronsenaar', maak je op een unieke wijze kennis met het rijke Ronse van de 19de en begin 20ste eeuw. Zo ontdek je de schitterende stijlen die in die bloeiperiode furore maakten: Art nouveau, neogotiek en Art deco. Maar ook de weverskamer en het volkscafé "Den Dragonder" zijn opmerkelijk.

Het tweede gedeelte van het Must - museum voor textiel, kan je enkel nog bezoeken via vaste rondleidingen (zie openingsuren). Meld je hiervoor ook tijdig aan in het Must - museum voor textiel in het Bruulpark. T +32 (0)55/23.28.16

Nadien bezoek je de oude textielfabriek "Cambier-Robette" in de Hoge Mote. Hier zie je het productieproces van grondstof tot afgewerkt product. Onder begeleiding van de stadsgids kan je de afdelingen grondstoffen, voorbereiding en weverij bezichtigen, evenals het labo, het atelier van de meestergast en de stoommachine. Een van de paradepaardjes van het Must is ongetwijfeld de weverij, waar de bezoeker een overzicht krijgt van de technische evolutie in deze sector tussen 1900 en 2000, en wel aan de hand van een 40-tal werkende getouwen. Van een uniek en levend museum gesproken

Het museum bevindt zich in de vroegere textielfabriek Cambier-Robette. De ingang is op de binnenkoer van de Hoge Mote, een omwalde herenwoning die in de Middeleeuwen dienstdeed als kanunnikenwoning.

Gedeeltelijk toegankelijk voor andersvaliden

 

Bekijk: Must - Museum voor textiel

 

Open: 
Je kan dit museum enkel bezoeken via de vaste rondleiding. Deze start stipt om 15:30 u. en duurt 1 u. (tot 16.30 u.). Of reserveer je eigen gids via Toerisme Ronse.
Gesloten: 
Maandag en van 1 december tot 28 februari
Prijs: 
€5,00
Tarief bezoek met gids 2,50 euro + gids €30 / uur
Gratis: 
kinderen tot 12 j. en inwoners Ronse
Combiticket: 
ticket Must + Crypte: €8,00
Trein: 
Ronse
Bus: 
73, 74, 75 halte: Ronse E. Soudansquare
Bruulpark
Ronse
Vlaanderen
+32 (0)55 23 28 16
+32 (0)55 23 28 19

Tentoonstellingen

GEEN TENTOONSTELLINGEN IN HET ARCHIEF 2002-2009