U bent hier

Museum voor arbeid en industrie 'La Fonderie'

La Fonderie plaatst op een originele manier de arbeid en het dagelijks leven van de Brusselaar in de kijker.  Studiewerk en  programma’s brengen het economische, sociale en industriële leven van Brussel in beeld. Vertrekkend vanuit een historische analyse focust het museum op het heden en de toekomst van het gewest en zijn inwoners. La Fonderie verricht ook studiewerk rond deze problematiek en wil die zo ruim mogelijk bekend maken.

Het Brusselse Museum voor Arbeid en Industrie is gevestigd in de gebouwen van de Compagnie des Bronzes. Deze bronsfabriek was meer dan een eeuw (1854-1979) één van de kroonjuwelen van de Brusselse industrie. Het bedrijf produceert verlichtingstoestellen en bronzen sierartikelen. De gieterij verwierf wereldfaam met monumentale standbeelden zoals de Graven van Egmont en Hoorne, Brabo in Antwerpen, Van Artevelde in Gent. Wie een bronzen beeld bewondert denkt vaak alleen aan de kunstenaar en vergeet de technische inbreng van gespecialiseerde arbeiders (mouleerders, bronsgieters, ciseleerders…) in het gietproces. Het museum gelegen in het hart van Oud-Molenbeek is een levendige getuige van de 19de eeuwse industrialisatie. De sleutelmomenten in de sociale en industriële evolutie van het gewest komen aan bod via tijdelijke tentoonstellingen.

De opgedane kennis wordt ter beschikking gesteld van het publiek via tentoonstellingen, een documentatiecentrum en publicaties.

Wat waren de uitdagingen en de gevolgen van de Industriële Revolutie in Brussel en hoe is de stad sindsdien geëvolueerd?

 

 

 


Open: 
Dinsdag > vrijdag 10.00 > 17.00 WE en feestdagen 14.00 > 17.00
Gesloten: 
maandag - gesloten kerst- en nieuwjaarsperiode
Prijs: 
€5,00
Korting: 
€3,00
reductiekaarthouders - €1,25:Artikel 27
Gratis: 
-12 jaar en de eerste zondag van de maand
Ransfortstraat
27
Sint-Jans-Molenbeek (Brussel)
Vlaanderen
+32 (0)2 410 10 80
+32 (0)2 410 39 85

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN