U bent hier

Museum stoom en stroom

Het Museum Stoom en Stroom, waar de grootste stoommachine van het land bewaard wordt, maakt deel uit van de site Eperon d'Or.

Kolos

Hét symbool van de technische en industriële feeling van de Izegemnaar is waarschijnlijk wel een  gigantische stoommachine uit 1936. Deze kolos van 110 ton werd in 1978 een beschermd monument. Op het einde van de negentiende eeuw al liet het stadsbestuur een eigen elektriciteitscentrale bouwen. Ze werd in 1901 ingehuldigd door de toenmalige prins Albert. 

Concentratie

De Stoomstichting West-Vlaanderen bevestigde dat er nooit zo'n dichte concentratie van stoommachines is geweest als in het zuidoosten van West-Vlaanderen. Izegem ligt daar middenin. Tussen 1880 en 1964 stonden 107 stoommachines in Izegem verspreid over verschillende industrieën. Ongeveer de helft daarvan werd gebruikt in borstel- en borstelhoutfabrieken. 

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

Buy Clearance Price Nike Air Huarache Mens
Open: 
De stoommachine wordt onderhouden door een toegewijde groep van ‘Stoomvrienden’ en je kunt ze enkel op afspraak bezoeken. Het museum Stoom en Stroom ligt op een steenworp van de Eperon d’Or-site.
Prins Albertlaan
3
Izegem
Vlaanderen
+32 (0)51 31 64 46
+32

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN