U bent hier

Museum Plantin-Moretus / Prentenkabinet

Wie in hemelsnaam is Plantin? Ontmoet hem in het nieuwe Museum Plantin-Moretus.

Een nieuwe museumopstelling, een nieuw depot en een nieuwe leeszaal.

Activeer uw vier zintuigen. Snuif de geur van hout, leer, inkt en wijsheid op. Luister naar de stilte van de binnentuin, het kraken van de houten vloeren en de bedrijvigheid bij de oudste drukpersen ter wereld. Filmische interventies, soundscapes en een ruimte waar u zelf aan de slag kan: nog meer dan voorheen komt het huis en de familie Plantin-Moretus tot leven.

Als het woord ‘uniek’ ergens past, dan hier. Het is de combinatie van een goed bewaarde patriciërswoning uit de 16de tot 18de eeuw, een drukkersbedrijf gesticht rond 1550 en actief tot in de 19de eeuw, een hoogwaardige collectie kunst en een schitterende verzameling manuscripten en boeken. Het verhaal begint met Christoffel Plantin en gaat verder met zijn schoonzoon Jan Moretus en diens opvolgers. Plantin was een van de grootste drukker-uitgevers van zijn tijd en de Moretussen maakten pareltjes van barokboeken. Onder meer Rubens werkte voor hen, zoals overal in het museum te zien is. Het Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet is het enige museum ter wereld op de Unescolijst van het Werelderfgoed. Ook het bedrijfs-en familiearchief is uitzonderlijk goed bewaard en staat sinds 2001 op de Unescolijst. Een bezoek meer dan waard…

Download de Antwerp Museum App en luister naar het huis en zijn vroegere bewoners: Het museum komt tot leven met een hoorspel in de Antwerp Museum App.

In het depot van het Prentenkabinet liggen Rubens en Tuymans zij aan zij. Het Prentenkabinet beschikt over een rijke verzameling tekeningen en grafiek van oude Antwerpse meesters. Daarnaast verzamelt het ook modern en hedendaags Antwerps werk. Elk kwartaal toont het Prentenkabinet een andere selectie, telkens rond een thema gelinkt aan het seizoen.

 

Museum Plantin-Moretus bemachtigt uitzonderlijke topstukken in langdurige bruikleen (vrt NWS 12 januari 2019)

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

 

Home

MUSEUM PLANTIN-MORETUS - UNESCO WERELDERFGOED

Open: 
Dinsdag tot en met zondag
Gesloten: 
Maandag (leeszalen geopend), 1 en 2 januari, 1 mei, hemelvaartsdag, 1 en 2 november, 25 en 26 december. Wel open op paasmaandag en pinkstermaandag.
Prijs: 
6,00 €
Korting: 
€ 1 / € 4
-26 jaar / groepen vanaf 15 personen, lerarenkaart
Gratis: 
-19 jaar, 65+, inwoners stad Antwerpen, werkzoekenden, personen met een han begeleiders, scholen en voor iedereen elke laatste woensdag van de maand.
Combiticket: 
€ 6 samen met het AMVC-Letterenhuis
Uren: 
10 tot 17 uur
Trein: 
Antwerpen-Centraal
Tram: 
2, 3, 4, 8 en 15 halte: Groenplaats
Bus: 
22, 25, 26 halte: Groenplaats
Vrijdagmarkt
22
Antwerpen
Vlaanderen
+32 (0)3 221 14 50
+32 (0)3 221 14 71

Tentoonstellingen