U bent hier

Museum Donkmeer (Tijdelijk gesloten)

Persmededeling (Berlare, 25 januari 2019)

Vanaf 1 februari 2019 sluit het toeristisch infokantoor tijdelijk de deuren voor verbouwingswerken. Begin april opent er een gloednieuw belevingscentrum.

Aan de oevers van het Donkmeer wordt de komende twee maanden hard gewerkt om het voormalige museum Donkmeer een eigentijdse invulling te geven. De afgelopen weken  legde een lokale werkgroep met onder meer de plaatselijke natuurverenigingen, heemkringen en lokale experts reeds de inhoud vast. Vanaf de paasvakantie zullen jong en oud in het nieuwe belevingscentrum op speelse wijze iets kunnen opsteken over de Berlaarse natuur en geschiedenis. Naar het ontstaan van het Donkmeer, bijvoorbeeld, en hoe het toerisme daarop volgde. Of welke zeldzame vogels en vissen zich rond de oude Scheldemeander schuilhouden.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

Het museum opende zijn deuren in 2006 en is gelegen aan de oevers van het Donkmeer. Als opvolger van het vroegere Boerenkrijgmuseum te Overmere, zoomt Museum Donkmeer in op de politieke ontwikkeling van de voorbije eeuwen met bijzondere aandacht aan de Franse Revolutie en de gevolgen ervan voor de Zuidelijke Nederlanden. Achtereenvolgens worden de politieke filosofen van de Barok en Verlichting, de eerste democratische experimenten van de Franse Revolutie en de politieke ontwikkeling van België behandeld.

Extra aandacht wordt besteed aan:

  • -De ideeën van Hobbes, Locke, de Montesquieu en Rousseau
  • -Het verlichte despotisme van de Habsburgers
  • -De sociaal-economische toestand van de Zuidelijke Nederlanden in de achttiende eeuw
  • -De 'Atlantische Revolutie' aan het einde van de achttiende eeuw met: de onafhankelijkheidsstrijd van de Britse kolonies, de Franse Revolutie en contrarevolutie, de Brabantse Omwenteling en het verzet tegen de Franse overheersing.
  • -De opeenvolgende uitbreidingen van de kiesgerechtigden in de negentiende eeuw


Donklaan
123
Berlare
Vlaanderen
+32 (0)9 342 92 40

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN