U bent hier

Museum Dhondt-Dhaenens

MDD (Museum Dhondt-Dhaenens), vlak bij de dorpskern van Deurle en aan de Leie gelegen, bezit een rijke collectie Vlaamse kunstenaars. Deze werken werden vanaf het einde van de jaren 1920 verzameld door het echtpaar Jules en Irma Dhondt-Dhaenens. Zij besloten hun verzameling open te stellen voor het publiek met de stichting van een nieuw museum in 1967.

 

Modernistisch gebouw biedt onderdak aan een basiscollectie en maakt tijdelijke tentoonstellingen mogelijk.

Het modernistische gebouw van architect Erik Van Biervliet moest tegelijk een plaats zijn waar diverse culturele en artistieke activiteiten mogelijk werden. De basiscollectie omvat kunstwerken van onder andere James Ensor, Gust. en Leon De Smet, Valerius De Saedeleer, Constant Permeke, Albert Servaes, Frits Van den Berghe en Gustave van de Woestyne. Inmiddels zijn daar ook een groot aantal hedendaagse kunstenaars aan toegevoegd zoals David Tremlett, Marthe Wéry, Marcel Maeyer, Joëlle Tuerlinckx, Koen Theys en Raoul De Keyser.

Werken uit de vaste collectie zijn, wegens de tijdelijke tentoonstellingen, niet permanent te bezichtigen in het museum Dhondt-Dhaenens. Raadpleeg de website of contacteer het museum voor meer info over de tijdelijke collectiepresentaties.

 

De geplande renovatie van de middenruimte werd uitgesteld om praktische redenen. In het komende half jaar worden eerst de projecten Villa DD/ en Woning Van Wassenhove gerealiseerd.

 

VillaDD, gelegen langs de Leie vlakbij het museum, wordt een indrukwekkend werk van Hans Op de Beeck. Het zal tevens plaats bieden voor een residentieprogramma en voor de bibliotheek van Jan Hoet. Hans Op de Beeck kreeg de ,hulp toegestopt van architect Mo Vandenberghe van de Gentse studio MOTO. Deze samenwerking resulteerde in een bijzondere hedendaagse wunderkammerThe Wunderkammer ResidenceWoning Van Wassenhove is een uniek voorbeeld van modernistische betonarchitectuur van Juliaan Lampens. De woning, gebouwd in 1974, is gelegen in Sint-Martens-Latem en werd in 2015-2016 gerestaureerd. Het museum krijgt de woning voor een lange termijn in bruikleen van de Universiteit Gent en zal er een residentieprogramma ontwikkelen. Tevens zal de woning kunnen gehuurd worden voor korte verblijven in de Leiestreek. Wie een weekendje wil wegdromen in het modernistisch meesterwerk kan de woning boeken voor een verblijf vanaf 2 nachten.

Bekijk een verslag van de redactie.be: Kunstenaars kunnen logeren in gerestaureerde woning Van Wassenhove (do 03/03/2016)

 

Op bezoekdagen (17 februari, 19 mei, 20 oktober, 15 december 2019 van 10.00 tot 17.00 uur) kunt u The Wunderkammer Residence, de Woning Van Wassenhove en de lopende tentoonstelling bezoeken met een combiticket.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

 

Museum Dhondt Dhaenens Logo

Open: 
woensdag tot zondag van 10u tot 17u
Gesloten: 
op maandag, dinsdag en tijdens af- en opbouw tentoonstellingen, 24-25-31 december en 1 januari
Prijs: 
€ 7,00
individueel - voor tentoonstellingen gelden afwijkende prijzen - Het museum Dhondt-Dhaenens werkt samen met een aantal onderlegde en dynamische freelance-gidsen. Een gidsbeurt duurt ongeveer één uur. Prijs per gidsbeurt: 65 euro Maximum 25 personen per gids Graag gidsbeurt minstens twee weken op voorhand reserveren Info en reservaties: beatrice.pecceu@museumdd.be
Korting: 
€ 5,00
senioren (vanaf 60 jaar), -26, lerarenkaart, gidskaart, personen met een handicap, groepen vanaf 10 personen
Gratis: 
jongeren tot 18 jaar, MDD-leden, ICOM Belgium Flanders, begeleider personen met een handicap, museumPASSmusées, Open Monumenten-bon
Combiticket: 
Op bezoekdagen (17 februari, 19 mei, 20 oktober, 15 december 2019 van 10.00 tot 17.00 uur) kunt u The Wunderkammer Residence, de Woning Van Wassenhove en de lopende tentoonstelling bezoeken met een combiticket. € 12 → individueel € 9 → senioren (vanaf 60 jaar), -26, lerarenkaart, gidskaart, personen met een handicap, groepen vanaf 10 personen € 0 → jongeren tot 18 jaar, MDD leden, ICOM Belgium Flanders, begeleider personen met een handicap, museumPASSmusées, Open Monumenten-bon *Beschikbaar aan de balie van het MDD
Trein: 
Gent-Sint-Pieters
Bus: 
lijn 34 (richting Sint-Martens-Latem – De Pinte) -35-36. Er vertrekt 1 bus om het uur (u07).
Museumlaan
14
Sint-Martens-Latem (Deurle)
Vlaanderen
+32 (0)9 282 51 23
+32 (0)9 281 08 53

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN