U bent hier

Museum De Pelgrom / Poorterswoning

In deze poorterswoning uit 1533, pal in het Antwerpse stadscentrum, zet je met elke pas een stap in de tijd, toen ‘poorters’ nog ‘stadsbewoners met burgerrechten’ waren. Het pand is volledig ingericht, met alles erop en eraan: meubels, keukengerei, de werkplaats met gereedschap (weefgetouw, spinnewiel)... Hier zet je een stap in het verleden, beland je recht in Antwerpens Gouden Eeuw en ontdek je de lifestyle van toen. Je bekijkt alles ook met kaars- en olielampverlichting, en (vaak) terwijl de haard brandt. In de 15de-eeuwse kelders is een romantische drank- en eetgelegenheid gevestigd. 
 
 

Het lijkt alsof hier de klok zo’n 500 jaar stil staat. Dit is tevens het kleinste museum van ’t stad.

U kunt hier onder  begeleiding van een gids beleven hoe de rijke Antwerpse poorter woonde en leefde met zijn gezin en…zijn huisdieren. Een bezoek aan de Poorterswoning duurt ongeveer 30 minuten, daarna kan u de ervaring compleet maken met een drankje in de middeleeuwse kelders van Pelgrom

 

Geschiedenis.

De Pelgrimsstraat werd omstreeks 1533 aangelegd op een erf aan de Oude Koornmarkt, genaamd de Pelgrom. De Stad kon het aankopen omdat de eigenaar schulden had. Het bouwblok tussen de huidige Hoogstraat, Oude Koornmarkt en Reyndersstraat was tot op dat ogenblik schaars bevolkt en de stad wilde het verder verkavelen.

Het museum bevindt zich in de Pelgrimsstraat 15 en is het enige overblijvende pand van de twaalf identieke huizen, die in de eerste helft van de 16de eeuw werden gebouwd door een welgestelde dame.

 

Over huisnummers was er in die tijd nog geen sprake, maar de huizen kregen een naam. Hier werden de namen van de 12 apostelen gegeven en nummer 15 was Sint-Matheus. Het pand was naar de normen van toen erg groot en luxueus. Terwijl de meeste huizen in die tijd in hout werden opgetrokken, was dit een stenen huis. Bovendien was deze woning voorzien van verschillende schoorstenen en een eigen watertoevoer.

Je ontmoet hier ook levende dieren: een kip in de keuken, konijnen en kippen op zolder, reisduiven en sierduifjes. Van een levendig museum gesproken.

 

Pelgrom

marka
Open: 
Zaterdag en zondag van 12.00 tot 18.30 uur. Andere dagen en voor groepen/scholen op afspraak.
Gesloten: 
25 december en 1 januari
Prijs: 
3,00 €
inclusief kortingsbon (1,00 €) drankje in De Pelgrom inbegrepen - Bezoeken op andere dagen: Groep < 15 personen € 45,00 (forfaitair) Groep vanaf 15 personen € 3,00 per persoon
Trein: 
Antwerpen-Centraal
Tram: 
2, 3, 4, 8, 15 halte: Groenplaats
Bus: 
22, 25, 26 halte: Groenplaats
Pelgrimstraat
15
Antwerpen
Vlaanderen
+32 (0)3 234 08 09
+32 (0)3 231 93 35

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN