U bent hier

MOU - Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen

Oudenaarde, startpunt voor een verdere verkenning door de Vlaamse Ardennen, duizend jaar geschiedenis te midden van eindeloos golvende heuvels. Het MOU - Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen - brengt die geschiedenis tot leven. Via interactieve media en bijzondere historische stukken beleef je de verhalen van de stad en haar inwoners, een reis door de tijd van de middeleeuwen tot vandaag. Je komt keizer Karel tegen, die een kamermeisje zwanger maakt, en Lodewijk XIV, die op de akkers rond de stad in het zand bijt. Vooral de inwoners zelf kruisen jouw pad. De inwoners in de zestiende eeuw bijvoorbeeld, die drie keer zoveel bier dronken als nu, taferelen die later zijn vastgelegd door de internationaal vermaarde Adriaan Brouwer. Bekende gezichten als Frank De Bleeckere, Jotie T'Hooft, Johan Tahon en Luc Van Nevel leggen uit wat hen fascineert in deze stad. Topmodel Cesar Casier en vier andere karakterkoppen poseren als historische figuren voor de lens van Stephan Vanfleteren, een van Belgiës beste fotografen.
 
Het MOU is een hedendaags museum. Een middeleeuws handschrift schittert er naast een multitouchtafel, op archeologische vondsten volgt een interactieve maquette, een wand met meer dan tweehonderd prentbriefkaarten gaat over in een videomuur. Het MOU bevindt zich in een van de mooiste stadhuizen van België. Het neemt er het oudste deel in, de veertiende-eeuwse lakenhalle. Wie de smaak te pakken heeft, kan in de bovenlakenhalle 15 originele Oudenaardse wandtapijten bewonderen, en in drie andere stadhuiszalen de collectie De Boever-Alligoridès, een van de grootste zilvercollecties van Vlaanderen.
Locatie Stadhuis, Markt, 9700 Oudenaarde 

 

Restauratie- en weefatelier Huis de Lalaing (Locatie Bourgondiëstraat 9, 9700 Oudenaarde) is verhuisd

Oudenaarde bouwde als wandtapijtencentrum een heuse reputatie op, en bezit als een van de weinige steden een eigen restauratie- en weefatelier. Het conservatie- en restauratieatelier Oudenaardse wandtapijten  is voortaan ondergebracht in het MOU, tweede verdieping. Er zijn demonstraties op dinsdag en donderdag namiddag.

Groepsbezoeken met gids kunnen ook op andere dagen, na aanvraag.

VASA vzw is nu  gehuisvest in Huis de Lalaing en werkt intensief aan de promotie van cultuur en erfgoed van de stad Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst

Saldos - Entrega gratuita
Open: 
Zomerseizoen (van 01/03 tot 30/09) dinsdag tot en met zondag: van 10 uur tot 17.30 uur / Winterseizoen (van 01/10 tot 28/02) dinsdag tot vrijdag: van 10.00 - 17.00 / zaterdag en zondag: van 14.00 - 17.00
Gesloten: 
Maandag, open op feestdagen in het zomerseizoen niet in het winterseizoen
Prijs: 
€ 6,00
Korting: 
€ 5,00
voor 55+ en Pasar leden - € 1,50 voor jongeren (12-18 jaar) en studenten met studentenkaart
Gratis: 
Inwoners van de stad Oudenaarde, jongeren (-12 jaar), houders lerarenkaart, houders ICOM- of ICOMOS-kaart, gidsen met gidsenkaart
Trein: 
Oudenaarde
Bus: 
16, 17, 41, 42, 46, 47 halte: Oudenaarde Bergstraat
Markt
Oudenaarde
Vlaanderen
055 31 7251
F 055 30 92 48

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN