U bent hier

Maagdenhuismuseum

Het Maagdenhuis was vroeger een weeshuis voor meisjes ('maegdeckens'). In een architecturaal interessant gebouw uit de 16e à 17e eeuw stelt OCMW Antwerpen kunst- en gebruiksvoorwerpen tentoon.

 

Het museum gaat prat op een mooie vaste collectie en biedt jaarlijks ook interessante tijdelijke tentoonstellingen aan.

In het voormalige meisjesweeshuis van Antwerpen (1553-1882) wijdt het museum uiteraard aandacht aan de vondelingen- en wezenzorg. Het gaat hier vaak om ontroerende objecten, zoals merklappen met kruissteekversiering, vondelingenkleedjes, een maquette van de vondelingenschuif, archiefstukken met de nieuwe namen van de gevonden kinderen… Maar daar blijft het niet bij: het museum bezit ook een prachtige collectie meubels, beeldhouwwerk en schilderijen. Opmerkelijk is verder het Antwerpse plateel, een voorloper van het befaamde ‘Delfts aardewerk’, met onder meer een befaamde serie gepolychromeerde papkommen van Antwerps aardewerk (majolica).

 

De vaste collectie

In het Maagdenhuismuseum kan iedereen de kunstcollectie van OCMW Antwerpen bekijken. Het is het kleinste museum van Antwerpen, gelegen tussen andere historische panden midden in een hippe winkelbuurt in het stadscentrum. De vaste collectie bestaat vooral uit schilderijen uit de 15e tot en met de 17e eeuw, met werk van Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens, Antoon van Dyck, Pieter Aertsen, Maarten de Vos, Maarten Pepijn en anderen.

 

Unieke collectie papkommen.

Met geschilderde bustes van mannen, vrouwen en Onze-Lieve-Vrouw. Dit zijn zeldzame stukken gepolychromeerd Antwerps aardewerk uit het midden van de 16e eeuw en voorlopers van Delfts aardewerk. Ze zijn opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst.

 

Hendrik Conscience (1812-1883) lag aan de basis van het Maagdenhuismuseum en schreef onder meer een novelle over het weesmeisje Clara. Houten Clara is een 17de eeuws eikenhouten beeld dat ooit dienst deed als de hoofdpijler van een trap in de voorbouw van het weeshuis. Het stelt een weesmeisje in een uniform voor. Het beeld inspireerde Hendrik Conscience tot het schrijven van de novelle 'Houten Clara'.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 


Open: 
Weekdagen (maandag, woensdag, donderdag en vrijdag) van 10u tot 13u en van 14u tot 17u. Weekenddagen van 14u tot 17u. Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, is een vrije toegang aan het Maagdenhuis niet mogelijk. Het Maagdenhuis laat een maximum hoeveelheid bezoekers toe tijdens vaste tijdsblokken. Koop nu uw ticket online.
Gesloten: 
Dinsdag en officiële feestdagen
Prijs: 
€ 7,00
Op de laatste woensdag van de maand is de toegang tot de vaste collectie voor iedereen gratis. Bij een tentoonstelling gelden de normale tarieven. Rondleiding voor groepen op aanvraag.
Korting: 
€ 5,00
65-plus 12 tot 25 jaar, Groepen van minstens 12 personen, prijs per persoon
Gratis: 
-12 jaar, andersrvalide, begeleider andersrvalide, A-kaart Kansentarief, A-kaart Antwerpenaar, museumpas, Antwerp City Card, Lerarenkaart, Stads- en museumgids Antwerpen, ICOM-kaart Voor Antwerpenaren met A-kaart: gratis bij vaste collectie (juli - november) 5 euro bij tijdelijke tentoonstelling (december - juni
Combiticket: 
met cc Elzenveld enkel voor groepen
Trein: 
Antwerpen-Centraal, daarna nog ongeveer 20 minuten te voet via de Meir
Tram: 
7, 8 (halte Mechelseplein), 2, 15 (halte Meir) 12 en 24 (halte Nationale Bank)
Bus: 
1, 13, 290 en 500 (halte Nationale Bank)
Lange Gasthuisstraat
33
Antwerpen
Vlaanderen
+32 (0)3 338 26 20
+32 (0)3 338 91 31

Tentoonstellingen