U bent hier

Letterenhuis

Het Letterenhuis in een statig pand in hartje Antwerpen is archief én museum voor het literair erfgoed. De verrassende vaste opstelling (sinds oktober 2004) brengt een hedendaags verhaal over twee eeuwen Vlaamse literatuur, in drie grote tijdsblokken: de 19de eeuw, het interbellum en de periode na 1950. ‘Kapstokken’ zijn literaire grootheden: Conscience en Buysse, Gezelle en Van de Woestijne, Van Ostaijen, Streuvels en Elsschot, Boon, Claus, Michiels en ten slotte Lanoye. Je ziet handschriften, brieven, portretten, zeldzame foto’s en prachtige boekbanden, en je hoort fragmenten uit documentaires en films, en stemopnames. De bijzondere presentatie en multimediatoepassingen maken van een bezoek een belevenis-met-diepgang.
Het Letterenhuis is het grootste letterkundige archief van Vlaanderen. Zijn missie is de zorg voor het literaire erfgoed. U kunt in de leeszaal terecht om de uitgebreide collectie te raadplegen voor onderzoek. In het museum is er een vaste opstelling over 200 jaar literatuur in Vlaanderen. In het Letterenhuis ontdek je bv. hoe aanstootgevende passages uit het werk van Streuvels ‘verdwenen’.
 
Literatuurmuseum

Grote verhalen en petites histoires, onooglijke kladjes en oogstrelende boekwerken, vergeten parels en onvergetelijke klassiekers, Conscience en Claus, Antwerpen en Reetveerdegem …Wilt u de handschriften van Conscience, Van Ostaijen of Elsschot met eigen ogen zien? Wilt u een frisse duik in de geschiedenis van de Vlaamse literatuur nemen? Dan is een bezoek aan het Letterenhuis zeker iets voor u.

Museumparcours

U wenst uw bezoek aan het Letterenhuis voor te bereiden? Of u wilt een beter idee over de onderwerpen die in het museum aan bod komen? In het museum wordt een chronologische verhaal verteld waarin een aantal bekende auteurs centraal staan. Dankzij dit museumparcours kunt u de belangrijkste thema’s ontdekken.

Nieuwe directeur voor het Letterenhuis

Nele Hendrickx zal Leen van Dijck op 25 juni 2018 opvolgen als directeur van het Letterenhuis.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

Home

Air Jordan Trainer Essential
Open: 
Dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 10 tot 17 uur. In de leeszaal kunt u van maandag tot vrijdag terecht van 8.30 tot 16.30 uur. Op zaterdag en zondag is ze geslot
Gesloten: 
Maandag, vrijdag en zondag. 01/01, 01/05, Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, 01/11 en 25/12
Prijs: 
€5,00
Korting: 
€3,00
groepen (vanaf 12 deelnemers); + 12 | - 26 jaar; + 65-jarigen
Gratis: 
– 12-jarigen; schoolgroepen; lerarenkaart; Antwerpenaars met A-kaart; A-kaart omnio; begeleiders mensen met een handicap; stads- en museumgidsen; Vrienden Antwerpse Musea; ICOM-kaarthouders; city card-houders; voor iedereen de laatste woensdag van de maand
en.
Trein: 
Antwerpen-Centraal Vanaf het station is het ongeveer 20 à 25 minuten stappen. U volgt de De Keyserlei en de Meir. Aan het einde van de Meir gaat u rechts langs de Sint-Katelijnevest en de Minderbroedersrui. De Minderbroedersstraat bevindt zich tegenover het standbeeld van Paul van Ostaijen. Aan het station Antwerpen-Centraal kunt u aan de halte Koningin Astridplein ook tram 10 of 11 (richting Melkmarkt) nemen tot aan de halte Wolstraat.
Tram: 
Premetro/tram: 2, 3, 5, 15 (halte Meir) – 4, 7 (halte Keizerstraat) – 8 (halte Groenplaats) – 10, 11 (halte Wolstraat)
Bus: 
9 (halte Keizerstraat) - 18, 25, 26 (halte Groenplaats)
Minderbroedersstraat
22
Antwerpen
Vlaanderen
+32 (0)3 222 93 20
+32 (0)3 222 90 21