U bent hier

Kunstencentrum Ten Bogaerde

George Grard

Het nieuwe Kunstencentrum opende zijn deuren tijdens het eerste weekend van juli 2016 en krijgt als vaste collectie een unieke tentoonstelling van George Grard (1901-1984). Grard wordt beschouwd als één van de grootste Belgische beeldhouwers ooit. Op veertienjarige leeftijd schreef hij zich in aan de Doornikse Academie voor Schone Kunsten. Hij vestigde zich in St-Idesbald. In zijn vissershuisje ontplooit hij zich tot een gulle gastheer. Vaak komen gerenommeerde artiesten als Constant Permeke, Taf Wallet, Edgard Tytgat, Robert Giron, Paul en Luc Haesaerts over de vloer. Hier ontstond de school van Sint-Idesbald: een gemeenschappelijke manier van denken. Een levenswijze, een bepaalde houding in de kunst.. Zijn meest bekende beeldhouwwerken zijn De Lente (1935), De Baadster (1938) en De Zee (1954, Liggend Naakt is een andere naam voor deze dame, maar in de volksmond wordt ze steevast “Dikke Mathille” genoemd). 

Verspreid over de site van Ten Bogaerde zien we enkele bronzen beelden van zijn hand. Op de eerste verdieping van het Kunstencentrum, de George Grardzaal, zien we originele gipsen beelden en tekeningen. De werken van George Grard horen tot de permanente tentoonstelling van het Kunstencentrum maar zijn enkel te bekijken tijdens de openingsuren van andere tentoonstellingen.

Het museum George Grard opende haar deuren in 1996 in Alveringem (Gijverinckhove) op initiatief van Grards weduwe Francine van Mieghem en de Stichting George Grard, maar zag zich genoodzaakt deze te sluiten in 2009. In 2010 schonk de Stichting George Grard het overgrote deel van de collectie aan de gemeente Koksijde.

 

Van abdijhoeve tot Kunstencentrum – in de schaduw van de O.L.V. Ten Duinenabdij

De geschiedenis van de abdijhoeve Ten Bogaerde keert terug tot ca. 1240. Abdijhoeve Ten Bogaerde is een uithof van de voormalige Duinenabdij in Koksijde. In 1952 wordt de abdijhoeve beschermd als monument. Voor de schuur is dit beperkt tot de kopgevels, om het landbouwgebruik niet te hinderen. Niet veel later verwerft de gemeente Koksijde het complex en na vele jaren van duurzaam behoud en beheer, mondde dit uiteindelijk uit in de opening van het Kunstencentrum Ten Bogaerde.

 

Het kunstencentrum is open wanneer er tentoonstellingen zijn.

 

Archief OKV tentoonstellingen:

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

 

 


Open: 
Tijdens de periode van de tijdelijke tentoonstellingen: woensdag t.e.m. vrijdag 10-18 uur – weekends en feestdagen: 14-18 uur – gesloten op maandag en dinsdag. De permanente collectie George Grard kan je wel bezoeken, op afspraak: Meer informatie vind je op de pagina van het Kunstencentrum Ten Bogaerde.
Gesloten: 
Maandag en dinsdag
Gratis: 
elke eerste zaterdag van de maand (tijdens de looptijd van een hedendaagse kunsttentoonstelling)
Trein: 
Station Koksijde, op 2 kilometer van Kunstencentrum Ten Bogaerde
Bus: 
Museumlijn bus 68 of 69 (Veurne-Nieuwpoort-Oostende) halte Grote Bogaerde
Ten Bogaerdelaan
10
Koksijde
Vlaanderen
+32(0) 58 53 34 40
+32(0) 58 53 30 94

Tentoonstellingen

03/04/2021 tot 26/09/2021
DACH