U bent hier

Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Van stormram tot F-16, van maliënkolder tot gepantserd voertuig, van kostbare degen en kruisboog tot vervaarlijke tank: het kost je in dit spectaculaire, overvloedige museum maar enkele stappen. Je wandelt er door tien eeuwen militaire geschiedenis. Rode draad is de geschiedenis van België – van de 18de eeuw t/m W.O.II –, maar er gaat ook ruimschoots aandacht naar andere landen. Behalve uniformen, wapens, vlaggen, wimpels en eretekens bestaat de collectie uit instrumenten, schilderijen en beeldhouwwerken, én nemen uiteraard de voer- en vliegtuigen de nodige plaats in.
 
 
Op zoek naar een voorouder die in het Belgische leger heeft gediend?
Deze databank helpt u daarbij.

Het KLM bewaart de dossiers van de officieren die vóór 1900 (en ongeveer vanaf 1785) zijn geboren, evenals die van de onderofficieren en soldaten die tussen 1845 en 1888 zijn geboren.
De namen van de officieren zijn reeds volledig in de databank ingevoerd; deze van de onderofficieren en soldaten zijn gedeeltelijk ingebracht, namelijk voor de namen beginnend met de letters A tot J en T tot Z. Als u via de databank ontdekt heeft dat het KLM het door u gezochte dossier bezit, bent u hartelijk welkom in de leeszaal om er het dossier aan te vragen en in te kijken. Je kan op voorhand de gegevens doorgeven dan liggen de dossiers bij aankomst op u te wachten. Dit kan evenwel enkel tijdens de weekdagen en niet in het weekend.

Het Museum wil steeds een zo volledig mogelijk overzicht bieden van wat zich in de militaire maatschappij afspeelt en zal dat ook in de toekomst blijven doen.

 

Externe sites van het Koninklijk Leger Museum

  • Kemmelberg: Commandobunker - Kemmelberg
  • Diksmuide: Interpretatiecentrum Dodengang Diksmuide
  • Brasschaat: Expertise- en Interpretatiecentrum voor artillerie - Gunfire in Brasschaat
  • Bastenaken: Interpretatiecentrum Tweede Wereldoorlog - Bastenaken

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

 

Open: 
Dinsdag tot en met zondag
Gesloten: 
Maandag, 1 januari, 1 mei, 1 november, 25 december, en verkiezingsdagen
Prijs: 
€5,00
26 - 65 jaar. Let op! De kassa sluit om 16:00. Betaling enkel per bank- of kredietkaart!
Korting: 
€4,00
6 - 26 jaar, 65+, andersvaliden en hun begeleider, groepen vanaf 15 pers.
Gratis: 
< 6 jaar, Kaarthouders (Belgische Defensie, Belgische Veteranen, ICOM, Paspoort 365, Brussels Card, Lerarenkaart, Lid KLM-VZW), De eerste woensdag van de maand, vanaf 13u.
Combiticket: 
Voor € 15 krijgt de bezoeker toegang tot de schatten in de vaste verzamelingen van het Jubelparkmuseum (Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis), het Legermuseum en Autoworld. Het ticket is te koop aan de kassa’s van de betrokken musea en is drie maand geldig vanaf de dag van aankoop.
Uren: 
9 tot 17 uur
Trein: 
Merode of Schuman
Tram: 
81,82
Bus: 
12, 21, 22, 27, 28, 36, 61, 80
Jubelpark
3
Brussel
Brussel
+32 (0)2 737 78 33
+32 (0)2 737 78 02

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN