U bent hier

Jenevermuseum

Geen betere plek voor een jenevermuseum dan een… jeneverstokerij in Vlaanderens jeneverstad Hasselt. In zo’n landbouwstokerij uit de 19de eeuw – midden in de stad! – brengt het museum het verhaal van de Belgische jenever, van (droge graan)korrel tot (natte) borrel. In het gebouwencomplex – mét mouterij, uniek in de Nederlanden – volg je het productieproces, zie je de geschiedenis van jenever en leer je waarom voor een overheid zo’n drank een zegen (inkomsten!) én een vloek (volksgezondheid!) is. Koninginnestuk is een 19de-eeuwse stookinstallatie. Er valt uiteraard ook te proeven. Het Jenevermuseum beschouwt het als een van zijn opdrachten om gastronomisch erfgoed te laten herleven. Daarom produceert en bottelt het museum, geïnspireerd door oude recepturen, nu ook een aantal huisproducten in de 19de-eeuwse stookinstallatie van het museum.

Jenever is de nationale (gedistilleerde) drank van België, maar ook van Nederland en Frans-Vlaanderen. Dat zijn niet toevallig de Zeventien Provinciën uit de 16de eeuw, toen korenbrandewijn enorm populair werd.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

 

 

Ανδρικά Nike
Open: 
dinsdag - zondag: 10 uur - 17 uur
Gesloten: 
maandag, op 24, 25 & 31 december, 1 januari, van 8 januari tot en met 31 januari 2018
Prijs: 
€7,00
(borrel inbegrepen) honden - behalve blindegeleidehonden - zijn in het museum niet toegelaten.
Korting: 
€5,00 (borrel inbegrepen)
65+, houders Klasse Lerarenkaart, leden of kaarthouders van PASAR, OKV, Dagattracties Limburg, VTB/VAB, Touring/ARC Europe, Herita, Groepen (vanaf 15 p.) - €3,00 (incl.borrel): 12–26 jaar
Gratis: 
-12 jaar, MuseumPASSmusées, UiTpashouders Hasselt, leden International Comité of Museums (ICOM), leden ICOM-Vlaanderen, pers, gidsen die rondleiden in de stedelijke musea Hasselt, leden van de Limburgse Toeristische Gidsen, houders van de Riebedebiepas van vzw Toeristische Attracties; de vrienden van de stedelijke musea van Hasselt (zonder borrel) - Houders 48-urenkaart: gratis (incl. borrel)
Trein: 
Hasselt
Bus: 
gratis stadsbus (halte Kononel Dusartplein)
Witte Nonnenstraat
19
Hasselt
Vlaanderen
+32 (0)11 23 98 60
+32 (0)11 21 10 50

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN