U bent hier

Jaak Ballingsmuseum

Dichter - auteur - toneelschrijver Jaak Ballings werd op 9 april 1881 geboren in Gorkum, Nederland, en overleed te Jette op 12 maart 1941. Vader Ballings was een Vlaming, moeder was een Walin. Als tiener had hij zich aan het schrijven gezet en hij bleef schrijven. Hij zou al schrijvend door het leven gaan. Hij werd onderwijzer te Vollezele. Na een conflict met baron de Steenhault de Waerbeck, van het kasteel, ruilde hij zijn baan met die van ambtenaar bij het Ministerie van Arbeid en Sociale Voorzorg te Brussel.


Ballings was een hartelijk en blijmoedig man met een fijnzinnige humor en een onuitputtelijke fantasie; een enorm productief auteur ook. Hij schreef 150 toneelwerken, opgevoerd in eigen land en Nederland. Hij was onderwijzer te Vollezele maar kreeg een conflict met de kasteelheer waarop hij naar Brussel trok en ambtenaar werd.

De overzichtelijke tentoonstelling toont ons wat de talentrijke auteur Ballings zijn Vlaamse volk heeft nagelaten. De tentoongestelde stukken handelen over zijn schrijversleven en over de vruchten van zijn schrijverspen; ook over de inhoud van de nalatenschap en over de verschillende herdenkingsplechtigheden. De bezoeker kan zich vergewissen van de vele literaire prijzen die hem in zijn schrijversloopbaan door allerhande instanties en verenigingen zijn toegekend; hij kan kennismaken met de tijdsgeest, de omstandigheden, de sfeer waarin de auteur heeft geleefd en met zijn persoonlijke vriendenkring. Er liggen ook tal van beoordelingen en kritieken te lezen.


Het museum zal ondergebracht worden in de bibliotheek van Galmaarden.  

Nike Hyperdunk 2018
Open: 
Enkel na afspraak
Oudstrijdersplein
4
Vollezele
Vlaanderen
+32 (0)54 51 61 62

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN