U bent hier

Interpretatiecentrum Dodengang Diksmuide

Het vernieuwde museum en de gerestaureerde Dodengang werd op donderdag 28 augustus 2014 ingehuldigd. Het is één van de vier externe sites van het Koninklijk Leger Museum.

 

Externe sites van het Koninklijk Leger Museum

  • Kemmelberg: Commandobunker - Kemmelberg
  • Diksmuide: Interpretatiecentrum Dodengang Diksmuide
  • Brasschaat: Expertise- en Interpretatiecentrum voor artillerie - Gunfire in Brasschaat
  • Bastenaken: Interpretatiecentrum Tweede Wereldoorlog - Bastenaken

 

Het vernieuwde museum en de gerestaureerde Dodengang kwamen tot stand in het kader van de honderdste verjaardag van Wereldoorlog I en werden gerealiseerd door het Koninklijk Legermuseum, Defensie en het Agentschap Waterwegen en Zeekanaal.

In het kader van de honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog verwachten de oorlogssites in de Westhoek een enorme toeloop. Ook in de Dodengang, die nu jaarlijks bijna 70.000 bezoekers ontvangt, zal de stijging voelbaar zijn. Om deze publieksstroom goed te kunnen ontvangen en om correcte informatie te kunnen geven, werden, met het oog op een grondige vernieuwing, het gebouw van het interpretatiecentrum bij de Diksmuidse Dodengang vanaf 1 februari 2014 voor een paar maanden de deuren gesloten. De loopgraven bleven tijdens de werken wel toegankelijk.

Een verrassende geschiedenis

Het volledige gebouw werd inhoudelijk grondig aangepakt. Zowel het onthaal als het bezoekersparcours werden gemoderniseerd. Aan de hand van de nieuwste museale technieken én nieuw historisch onderzoek werd de site volledig opgewaardeerd. Een vernieuwde opstelling, interactieve video’s, foto’s en unieke collectiestukken uit de rijke collecties van het Koninklijke Legermuseum loodsen de bezoeker doorheen de oorlog en de verrassende geschiedenis van de Dodengang. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan het oorlogstoerisme dat vanaf 1919 bijzonder populair werd, maar er wordt ook dieper ingegaan op de slachtoffers van de Dodengang. Verder toont een interactieve digitale tijdlijn wat er tijdens de lange oorlogsjaren dag na dag op deze site gebeurde. Was het aan het Belgische front werkelijk zo kalm als men steeds beweert? Tot slot is er ook aandacht voor de Duitse kant. Zo wordt de Duitse bunker die vlakbij de Dodengang ligt in het parcours opgenomen en in context geplaatst.


Luchtfoto als vloer

In de panoramazaal loopt de bezoeker over een luchtfoto uit 1916 die site en omgeving in de hel van de oorlog toont: Belgische en Duitse loopgraven, de IJzer, het onder water gezette gebied en het kapotgeschoten landschap. Door middel van originele en unieke foto’s en het panoramische zicht op de omgeving kan de bezoeker zelf op ontdekking gaan en de vergelijking tussen verleden en heden maken.

Individuele bezoekers kunnen de loopgraven verkennen met behulp van een rijk geïllustreerde en heldere bezoekersgids. Groepen kunnen dienst doen op professionele gidsen die het verhaal van de Dodengang en zijn soldaten haarfijn uit de doeken doen.


Meer weten?

De Dodengang is een van de sites beheerd door het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis


Citaat:

“Travail à Oostkerke borne 16. temps affreux. très froid. neige. l’eau toujours l’eau.” “Werken in Oostkerke aan kilometerpaal 16. verschrikkelijk weer. heel koud. sneeuw. het water, altijd het water.” (Soldaat René Lacroix van het 12de Linieregiment in zijn dagboek op 9 maart 1916).


true fall red dunks nike boots for women on sale
Open: 
Van 1 april tot 15 november: alle dagen van 10.00 uur tot 17.00 uur (laatste bezoek om 16.30 uur) Van 16 november tot 30 maart : dinsdag en vrijdag van 9.30 uur tot 16.00 uur (laatste bezoek om 15.30 uur)
Gesloten: 
van 25 december tot 01 januari
Prijs: 
gratis toegang
Touristische dienst, Diksmuide (voor geleide bezoeken): 32 (0) 51 51 91 46 of toerisme@stad.diksmuide.be
IJzerdijk
65
Diksmuide
+32 (0)51 50 53 44

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN