U bent hier

Hopmuseum

Het nieuwe hopmuseum is uitgebouwd in de historische "Poperingse Stadsschaal" waar vroeger hop werd gewogen, gekeurd en gestapeld: een geslaagd voorbeeld van industriële archeologie. Het bestaande pand werd uitgebreid met een ruim bijgebouw in industriële stijl voor onthaal en tijdelijke tentoonstellingen. De hopplant rankt uit Poperinges vruchtbare bodem sinds meer dan zeven eeuwen. De hopteelt kwam een eerste keer tot bloei in de late middeleeuwen als alternatief voor de lakenhandel. Typische hoppersonages zoals ‘De neus’ en ‘De zakker’ begeleiden de museumbezoeker doorheen de ontstaansgeschiedenis van de hopplant, de veldwerken, de hopoogst en de diverse toepassingsvormen van hop. Authentiek hopgereedschap, historische documenten, vernieuwde fotografie, maquettes, kijkkasten en audiovisuele presentaties illustreren het verhaal van De Stadsschaal, de hopcultuur en de mens in de hopwereld vroeger en nu. De bezoeker kan de kennis die hij opgedaan heeft tijdens het bezoek op elke verdieping testen dankzij een interactieve hopquiz.

In het Hopmuseum werd vroeger hop gekeurd, gewogen en gestapeld: het voegwerk is met hoparoma doortrokken en berekeningen in hoekig krijtschrift sieren de balken, een schoolvoorbeeld van industriële archeologie. 
In dit pand werd op 21 maart 1941 de eerste Belg in de ruimte geboren, ereburger in zijn geboortestad: Burggraaf Dirk Frimout.

 

HopmuseumLogo2

Air Max 270 Men
Open: 
Van maart tot en met november: van dinsdag tot en met zondag (incl. feestdagen)
Gesloten: 
december - januari - februari (Krokus- en Kerstvakantie open: 14.00 - 18.00 uur, niet op 25/12 en 01/01)
Prijs: 
€ 5,00 (inclusief audiogids)
Korting: 
€ 4,00
60+ - € 3,00 : Lerarenkaart - € 2,50: Jongeren (6-25j.)
Gratis: 
Kinderen (<6j.), Inwoners Poperinge, Gidsen, Journalisten, eerste zondag van de maand
Uren: 
10.00 tot 18.00 uur
Trein: 
Hopmuseum Poperinge bevindt zich in het centrum van Poperinge, op een boogscheut van de Grote Markt en op wandelafstand van het station (800 meter). In de Gasthuisstraat en andere centrumstraten is parkeren betalend of van korte duur. Op het Oudstrijdersplein en de parking van Cultureel Centrum Ghybe (Werf) kunt u gratis langparkeren.
Gasthuisstraat
71-73
Poperinge
Vlaanderen
+32 (0)57 33 79 22
+32 (0)57 33 58 07

Tentoonstellingen