U bent hier

Het Domein van Seneffe

Het Domein van Seneffe bestaat uit een kasteel in neoklassieke stijl uit de 18de eeuw, dat een mooie collectie zilversmeedkunst herbergt. Tijdens de zomer licht het Domein van Seneffe een tipje van de sluier over het leven in het kasteel tijdens de Verlichting. Haar klassieke en prestige glamour, een combinatie van Franse, Engelse en Italiaanse invloeden, slim opgebouwd rond haar neoklassiek kasteel, haar eregalerie omzoomd met galeries volgens de stijl van de oudheid, haar park van 22 hectaren, haar tuinen met talrijke bassins, haar klein en bucolisch bos.

 

De collectie zilversmeedkunst 

De bijzonder rijke collectie burgerlijke zilversmeedkunst van het Kasteel van Seneffe is het uiteindelijke resultaat van de passie van de Belgische privéverzamelaar Claude D’Allemagne en zijn echtgenote Juliette Rémy. Ze hebben deze uitzonderlijke verzameling zilverwerk, die ze tijdens hun leven met engelengeduld hadden samengesteld, eerst aan het Ministerie van de Franse Gemeenschap van België geschonken en vervolgens bij legaat nagelaten. 

Naast deze collectie herbergt het domein een theater, een orangerie, een volière en een Engels park van 22 hectaren met een Franse tuin, een vijver en een eilandje dat met de oever verbonden is door een romantische brug.

Het belang van het domein beperkt zich echter niet tot zijn onbetwistbare historische en architecturale waarde.

Het Kasteel van Seneffe opent zijn deuren voor talrijke evenementen, van de meest traditionele tot de meest eigentijdse of zelfs avant-gardistische. Het wil een ontmoetingsplaats zijn voor alle kunstuitdrukkingen en bezienswaardigheden, van alle stijlen en uit alle perioden.

Het Park en de Tuinen zijn het hele jaar door elke dag gratis open, behalve bij slechte weersomstandigheden, van 8 tot 20 u van april tot september (van 8 tot 18 u van oktober tot maart). 

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

Open: 
elke dag van 10 tot 18 uur
Gesloten: 
maandag (uitz.feestdag), sluiting 24, 25 en 31/12, en 01/01
Prijs: 
€6,00
+ €9,00 (tablethuur)
Korting: 
€5,00 + €8,00 (tablethuur)
Senioren en jongeren van 12 tot 18 jaar
Gratis: 
kinderen jonger dan 12 jaar (+ €4,25 tablethuur) elke eerste zondag van de maand tot de permanente collectie, de tijdelijke tentoonstellingen blijven betalend
Combiticket: 
Op vertoon van het toegangsticket van het Kasteel van Gaasbeek of van het Kasteel van Seneffe – Museum voor Zilversmeedkunst van de FWB, krijgt u korting op de toegangsprijs tot het Museum: 10 € in plaats van 12 € (in Gaasbeek), 5 € in plaats van 6 € (in Seneffe)
(Honden zijn op het Domein niet toegelaten).
Trein: 
Nijvel
Bus: 
Vanaf het station van Nijvel: bus 72 (Tec > Manage) - Halte “Seneffe Centre”, dan ± 16 minuten wandelen. Vanaf het station van Manage: bus 72 (Tec > Baulers) en bus 71 (Tec > Soignies) - Halte “Seneffe Centre”, dan ± 16 minuten wandelen.
Rue Lucien Plasman
7 - 9
Seneffe
Wallonië
+32(0) 64 55 69 13
+32(0) 64 55 69 35

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN