U bent hier

Heemmuseum 'De Botermolen'

De Heemkring "De Botermolen" is met de jaren uitgegroeid tot een pracht van een museum. In 1963 werd gestart na de ontdekking van een authentieke botermolen. Een heemkundig zeer waardevolle collectie wordt er met zorg bewaard. Dankzij de vrijwillige inzet van de leden kan men trots zij op meerdere uitzonderlijke prestaties.

In de afdeling "Kapel" zijn kerkschatten te bewonderen uit de oude, afgebroken Sint-Michielskerk met o.a. een preekstoel en een communiebank uit de 18de eeuw, een zijaltaar, de biechtstoelen …

Het eerste wat men ziet bij het binnentreden van het domein, is het zeer fraai heropgerichte kapelletje van de "Drie Maagden", uit de 18de eeuw. In het park, met op de achtergrond de prachtig gerestaureerde 17de eeuwse "Kruishoeveschuur", staat een uitzonderlijke verzameling karren, één van de meest omvangrijke in Vlaanderen. Zij omvat bijna alle types van karren die in deze streek in gebruik waren.

In het museumgebouw zelf zijn de heemschatten, zo voorgesteld of de laatste gebruikers nog maar net weg zijn. Graag zal een gids u meer uitleg geven bij het levendig voorgesteld schooltje, de bakkerij- en de melkafdeling, de oude ambachten en de manden, de smidse, de boerderij met de slaap- en woonkamer.

In de ruime gelagzaal, met de altijd brandende open haard uit 1769, kan men tussen pot en pint steeds nakaarten en genieten van een brok romantiek en gezelligheid.

 

Lebron Soldiers X 10
Open: 
elke zon- en feestdag van 14 tot 19 uur vanaf Pasen tot het laatste weekend van september
Haachtsebaan
85a
Keerbergen
Vlaanderen
+32(0)15/34 47 38

Tentoonstellingen

GEEN TENTOONSTELLINGEN IN HET ARCHIEF