U bent hier

Gruuthusemuseum

Eind mei 2019 opende een van Brugges mooiste monumenten opnieuw de deuren na vijf jaar van grondige restauratie en renovatie. In het vernieuwde Gruuthusemuseum komt de Brugse geschiedenis tot leven in het verhaal van een vijfhonderdtal collectiestukken: van gotische glasramen tot majestueuze wandtapijten, van elegante houtsculpturen tot verfijnd historisch kant, van luxueuze handschriften tot een gedekte tafel met zilveren bestek en kostbaar Chinees porselein.

Het Gentse bureau voor storytelling MADOC heeft samen met het architectenbuereau noArchitecten de inhoudelijke ideeën omgezet naar een ruimtelijk ontwerp en scenografie. De twee bureaus realiseerden eerder al Texture, het vlasmuseum in Kortrijk. De museale ruimtes zijn ingedeeld in interpretatiezalen, die meer historische context geven, en museale zalen, waarin de collectie zelf in het voetlicht staat. Elke verdieping staat voor een historische periode in de Brugse geschiedenis: 15de en 16de eeuw op het gelijkvloers, 17de en 18de eeuw op de eerste verdieping, 19de eeuw op de tweede verdieping en een uitnodiging om de hedendaagse stad te verkennen in de Delacenseriezolder.

Het concept van het Gruuthusemuseum als stadsmuseum werd uitgewerkt in samenwerking met erfgoed)partners van binnen en buiten Brugge.

In de nieuwe opstelling gaat de oorspronkelijke Gruuthusecollectie in dialoog met schilderijen, handschriften of miniaturen uit andere erfgoedcollecties. Samen met het stadspaleis zelf vertellen zij een rijkgeschakeerd verhaal van 500 jaar Brugse geschiedenis.

Brugge beleefde in de 15de eeuw gouden tijden. Uit die tijd dateert het prachtige gotische stadspaleis van de Heren van Gruuthuse met zijn diverse interieurs, waaronder een kapel uit 1472. De collectie van het museum is bijzonder gevarieerd. Het gaat veelal om wat men ‘toegepaste kunst’ noemt: meubilair, wandtapijten, edelsmeedwerk, aardewerk enz., maar er is ook schilderkunst, er zijn muziekinstrumenten en wapens, er is keukengerei en er is de beruchte guillotine... Naast alledaagse tref je er ook bizarre objecten aan. Het leven zoals het in de hogere kringen was..., van de 13de tot de 19de eeuw.

‘Huse’ betekent ‘huis’ en ‘gruut’ was in de Middeleeuwen een mengsel van gedroogde planten en bloemen waarmee bier werd gekruid. Je kon het alleen kopen bij de landsheer (een soort van belasting). Vandaar ‘de Heren van Gruuthuse’.

Voor bezoekers met een beperking wordt aangeraden het bezoek met een begeleider te doen omwille van de vele trappen en niveauverschillen in het gebouw. Het Gruuthusepaleis is door de niveauverschillen, smalle deuropeningen en wenteltrappen niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het binnenplein, de educatieve ruimtes en het sanitair zijn wel rolstoeltoegankelijk.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

Musea Brugge:

Welke musea (14 locaties) maken deel uit van Musea Brugge?

 

 

 

 

Nike
Open: 
Van dinsdag tot zondag: 9.30 - 17.00 uur
Gesloten: 
Gesloten op maandag (behalve paas- en pinkstermaandag),1 januari, Hemelvaart (namiddag) en 25 december
Prijs: 
€ 12,00
Een audiogids is in deze prijs inbegrepen
Korting: 
€ 10,00
18-25 j., +65 j., +15 personen -
Gratis: 
schoolgroepen, -18 j. Vrienden van Musea Brugge , Musea Brugge Card en museumpas
Combiticket: 
Combiticket Gruuthuse/Onze-Lieve-Vrouwekerk (verkrijgbaar vanaf voorjaar 2019 in het ontvangstpaviljoen van het Gruuthusemuseum): € 14,00.
Trein: 
Brugge
Bus: 
dichtstbijzijnde bushalte O.L.V. Kerk, Katelijnestraat ingang O.L.V. Kerk
Dijver
17
Brugge
Vlaanderen
+32 (0)50 44 87 43
+32 (0)50 44 87 78

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN