U bent hier

Gilliot en Roelants Tegelmuseum

U vindt het museum in de abdij van Hemiksem gelegen in de Nijverheidsstraat. De ingang is aan de zijvleugel waar de parking gelegen is. De toegang is gratis.

Het is misschien minder bekend dat er in de Rupelstreek meer werd gebakken dan baksteen. De productie van keramiek die hier uit de ovens kwam, was eveneens van absolute wereldklasse.

Joseph Roelants (1881-1962) werd in 1919 aangesteld als tekenaar op tegels en samensteller van decoratieve keramiekpanelen bij de Manufactures Céramiques d'Hemixem, Gilliot et compagnie. Zijn werk was wereldwijd bekend. Het Roelantsmuseum opende in 1988 zijn deuren in de Sint-Bernardusabdij. In 1990 werd de Gilliotzaal geopend met werken van Roelants, Sonja Leemans en Ignace Verwilghen. Verder kan u hier gietvormen, speciale tegels, loonboeken en foto’s uit de oude fabriek bezichtigen.

Het gemeentelijk museum is enkele jaren geleden omgedoopt tot “Gilliot en Roelants Tegelmuseum” naar de fabriek Gilliot en de kunstenaar Joseph Roelants. Naast de werken van Sonja Leemans en Ignace Verwilghen verwierf het museum onlangs een aantal stukken van Karel Hadermann (collega-ontwerper van Joseph Roelants) via zijn kleinzoon, die ook Karel Hadermann heet en hedendaagse beeldend kunstenaar is.

 

Pozzo-Collectie

Om het behoud van de collectie tegels te verzekeren en om de tegels voor het grote publiek toegankelijk te maken, schonk Roberto Pozzo zijn indrukwekkende collectie op 10 oktober 2016 aan de Koning Boudewijnstichting, die ze zelf op 23 november 2016 in beheer gaf aan het Gilliot & Roelants Tegelmuseum in Hemiksem, het enige gespecialiseerde tegelmuseum in België. Iets meer dan 3.000 tegels - nagenoeg één derde van de collectie dus – werd ooit vervaardigd in de ateliers van Gilliot & Cie, wat Hemiksem een logische plaats maakt voor het onderbrengen van de collectie.

De collectie werd gedigitaliseerd: De Pozzo-Collectie.

 

Het Gilliot & Roelants Tegelmuseum en het Heemmuseum zijn  gevestigd in de abdijkamers van de Sint-Bernardusabdij te Hemiksem.

U vindt het museum in de abdij van Hemiksem gelegen in de Nijverheidsstraat. De ingang is aan de zijvleugel waar de parking gelegen is.

Voor info en reservatie: bezoekershkh@gmail.com

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

 


Open: 
Het tegelmuseum is open van 15 juni tot en met 30 september van woensdag tot en met zondag 14.00 uur tot 17 uur. Vanaf oktober elke eerste zondag van de maand van 14.00 uur tot 17.00 uur. Ook geopend bij speciale gelegenheden zoals Erfgoeddag, Open Monumentendag… Groepen kunnen ook op andere dagen terecht voor een gegidst bezoek. Voor info en reservatie: bezoekershkh@gmail.com
Gesloten: 
maandag en dinsdag (15 juni - 30 september). Vanaf oktober uitsluitend open de eerste zondag van de maand.
Prijs: 
gratis toegang
Voor gidsbeurten: info@toerismerupelstreek.be - tel. 03 880 76 25
Op andere momenten enkel open voor groepen na afspraak.
Sint-Bernardusabdij - Nijverheidsstraat
Hemiksem
Vlaanderen
+32 (0)3 871 98 24

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN