U bent hier

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience profileert zich als wetenschappelijke bewaarbibliotheek voor de humane wetenschappen en het Vlaams cultureel erfgoed. Systematisch worden verzameld: oude drukken, Antverpiensia, Nederlandse letterkunde, literatuur- en cultuurgeschiedenis van Vlaanderen en Nederland, en de geschiedenis van de Vlaamse beweging. De collectie, waarvan de oorsprong teruggaat tot 1481, telt ca. één miljoen volumes, met daarbij handschriften, duizenden oude drukken (waaronder 109 incunabelen) en een indrukwekkende verzameling tijdschriften en dagbladen. De collectie is enkel ter plaatse raadpleegbaar en wordt dus niet uitgeleend. Het merendeel ervan bevindt zich in de magazijnen; aangevraagde werken worden dadelijk overgebracht naar de leeszaal.

 

De Nottebohmzaal is één van de mooiste bibliotheekruimten in België.

Ze bevindt zich in het oudste gedeelte (de Sodaliteit) van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en heeft een rijke geschiedenis. Tijdens tentoonstellingen en op jaarlijks terugkerende evenementen zoals Erfgoeddag of Museumnacht is deze zaal gratis toegankelijk. Daarnaast is zij opgenomen in de literaire stadswandelingen georganiseerd door Antwerpen Toerisme & Congres (tel. 03 232 01 03). De Nottebohmzaal is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

De huidige inrichting dateert uit 1936. De Nottebohmzaal is niet alleen bibliotheekmagazijn en tentoonstellingsruimte, maar ook bewaarplaats van een aantal topstukken uit de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

De Nottebohmzaal is niet alleen een boekmagazijn en een tentoonstellingsruimte, maar ook de bewaarplaats van een aantal topstukken uit de collectie. Ze is exclusief toegankelijk tijdens de publieksactiviteiten van de bibliotheek of tijdens rondleidingen.

 

Ontdek het collectieplan
De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience beheert een collectie van 35 kilometer gevulde boekenplanken. Jaarlijks komen daar ongeveer 15.000 nieuwe publicaties bij. Hoe gaan ze daar mee om? Dat kan u gedetailleerd nalezen in het pas gepubliceerde Collectieplan
 

De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheek is een netwerk van erfgoedbibliotheken dat eind 2008 werd opgericht door zes partnerbibliotheken:

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

 

Home

 

Open: 
Openingsuren leeszaal Winteruren van 15 september tot 15 juni: maandag, dinsdag en donderdag van 9 tot 18 uur - woensdag van 9 tot 20 uur - vrijdag van 9 tot 17 uur - zaterdag van 9 tot 13 uur / Zomeruren van 16 juni tot 14 september: Maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur
Gesloten: 
zondag, zaterdag (van 16 juni tot 14 september), Nieuwjaarsdag en 2de Nieuwjaarsdag, Paasmaandag, Dag van de arbeid, Onze-Lieve-Heer Hemelvaart, Pinkstermaandag, Feest van de Vlaamse Gemeenschap, Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, Allerheiligen, Wapenstilstand, Kerstdag en 2de Kerstdag
Hendrik Conscienceplein
4
Antwerpen
Vlaanderen
+32 (0)3 206 87 10

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN