U bent hier

Erasmushuis

De 16de eeuw is een scharnierperiode in onze geschiedenis. Een van de hoofdrolspelers was ‘wereldburger’ Erasmus (1469?-1536). In 1521 verbleef hij een klein half jaar in dit huis in het landelijke Anderlecht, bij zijn vriend Pieter Wychman. Het was een tijd waarin hij kampte met felle kritiek, onder meer van de Kerk. In dit intieme museum, dat volop de 16de eeuw ademt, maak je kennis met Erasmus en zijn tijd. Het meubilair, de historische kruidentuin, de schilderijen – Erasmus’ tijdgenoten zijn o.m. Bosch, Holbein en Metsys – en natuurlijk de vele kostbare en zeldzame boeken brengen je midden in een roerige periode. Aan het museum is ook een filosofische tuin verbonden.

 

De tuinen bezoeken

Het Erasmushuis bezit een dubbele tuin: een kruidentuin aangelegd door René Pechère (1989) en een Filosofische Tuin door Benoît Fondu (2000) in samenwerking met vier artiesten (Catherine Beaugrand, Marie-Jo Lafontaine, Perejaume en Bob Verschueren).

 

‘Desiderius’ en ‘Erasmus’ zijn afgeleid van een Latijns en een Grieks woord dat ‘verlangen’, ‘begeren’ betekent. Erasmus’ eigenlijke naam was ‘Gerrit Gerritszoon’ en dat had volgens hem met ‘begeerte’ te maken.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

ERASMUSHUIS

Face Mask Required Signs for Businesses, Restaurants and Offices
Open: 
Dinsdag tot en met zondag: 10 tot 18 u. Begijnhof : van 10u tot 12u & 14u tot 17u.
Gesloten: 
Maandag, 1 januari en 25 december
Prijs: 
1,25 €
voor het Erasmushuis en het Begijnhof
Gratis: 
-6 jaar, Icom, VMV, AFMB, vrienden van het Erasmusmuseum, eerste zondag van de maand
Trein: 
Brussel-Centraal, dan metro 1B richting Erasmus, halte Sint-Guido
Tram: 
81 halte: Sint-Guido
Bus: 
46 halte: Sint-Guido, 49 halte: Formanoir
Kapittelstraat
31
Anderlecht
Brussel
+32 (0)2 521 13 83
+32 (0)2 527 12 69

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN